Deze koningin heeft na winterslaap weinig haast om onderdanen te zoeken

Koningin-hommels blijken het na hun winterslaap wekenlang rustig aan te doen.

Koningin-hommels overwinteren in de grond. Lang werd gedacht dat ze na hun ontwaken snel hun buikje rond eten en linea recta op zoek gaan naar een nieuwe kolonie om te ‘regeren’. Maar onderzoek van de Queen Mary University of London wijst nu uit dat het ietsje anders gaat dan gedacht. Direct nadat de koningin-hommels uit hun winterslaap ontwaken, blijken ze het grootste deel van hun tijd rustend door te brengen tussen dode bladeren en gras en slechts een heel klein deel van hun tijd te besteden aan de zoektocht naar een nieuwe kolonie.

Verplaatsing
Die lange rustperioden – die worden afgewisseld met korte vluchtjes – kunnen volgens de onderzoekers verklaren hoe ze uiteindelijk kilometers verderop belanden. “Onze studie suggereert dat dit gedrag de koningin-hommels over een periode van een paar weken enkele kilometers van hun plaats van overwintering brengt en kan verklaren hoe koninginnen zich vanuit het nest waarin ze geboren zijn, verplaatsen naar de plek waar ze een nieuwe kolonie stichten,” aldus onderzoeker Joe Woodgate.

Korte vlucht
Heel concreet blijken de koningin-hommels nadat ze uit hun winterslaap ontwaken zo’n 10 tot 20 minuten op rij op de grond uit te rusten. En die rustperioden worden afgewisseld door heel kortdurende vluchten, waarbij de koningin hooguit 20 seconden in de lucht doorbrengt.

Maatregelen
Een beter begrip van het gedrag van de koninginnen tijdens deze cruciale periode in hun levens, is volgens de onderzoekers heel belangrijk. Het kan mogelijk leiden tot maatregelen die het leven van de hommels wat gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan het zaaien van bloemen die het jaarrond aantrekkelijk zijn voor bestuivers en de hommels zodra ze uit hun winterslaap komen, van voedsel kunnen voorzien. Ook lijkt het nuttig om vegetatie, zoals dode bladeren en lang gras, tot laat in de lente te laten liggen, zodat de koningin-hommels een veilige plek hebben om tot rust te komen.

Hommels kunnen overigens alle hulp gebruiken; onderzoekers wijst uit dat zij – samen met verschillende andere soorten bijen en insecten – ernstig bedreigd worden. Het is een wereldwijd probleem, dat ook in Nederland speelt. Lees er hier meer over.

Bronmateriaal

"Beware of sleeping queens underfoot this spring" - Queen Mary University of London
Afbeelding bovenaan dit artikel: Joe Woodgate

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd