Deze koe kost u zes maanden van uw leven

Vrijgekomen stikstof zorgt ervoor dat wij Europeanen gemiddeld zes maanden korter leven en kost de EU jaarlijks 320 miljard euro, zo blijkt uit onderzoek.

Tweehonderd wetenschappers bestudeerden de hoeveelheid stikstof die in 21 landen vrijkwam. Er werd vooral gekeken naar de impact die het goedje had op de gezondheid, het milieu en de portemonnee. Het is voor het eerst dat er zo’n grootschalig onderzoek naar stikstof wordt gedaan.

Heel veel geld
Uit het onderzoek blijkt dat de stikstof het leven van Europeanen flink verkort: gemiddeld met wel zes maanden. Blootstelling aan stikstof leidt bijvoorbeeld tot hartziekten en ademhalingsproblemen.

Wat gebeurt er…

…als u uw hand in vloeibare stikstof steekt? Dit!

Klimaatverandering
En alsof dat nog niet genoeg is, heeft stikstof nog meer nare bijwerkingen. Zo bevordert het de luchtvervuiling en klimaatverandering. En die impact op het milieu en de gezondheid heeft een prijs. Gemiddeld zo’n 740 euro per jaar per Europeaan. We hebben het dan over bijna 320 miljard euro per jaar.

De meeste stikstof wordt door dieren in omloop gebracht: koeien en varkens bijvoorbeeld. Zo’n zeventig procent van alle stikstofoxide komt van de veeteelt vandaan. Ook fabrieken en voertuigen brengen stikstof in omloop. Maar als we dit probleem aan willen pakken, moeten we toch bij de veeteelt beginnen, zo stellen de onderzoekers. Minder of geen vlees eten, zou al een wereld van verschil maken. Ook het aanpassen van fabrieken en voertuigen kan helpen. Dat is even een investering, maar volgens de onderzoekers is dat het uiteindelijk allemaal waard.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd