Deze dino leefde elk jaar maandenlang in het donker

  Wetenschappers hebben een nieuwe dinosaurussoort ontdekt die in het noorden van Alaska leefde en mogelijk af en toe door de sneeuw banjerde.

  De dinosaurus heeft de naam Ugrunaaluk kuukpikensis gekregen. Het is een hadrosaurus en dus een planteneter. De dinosaurus kon zo’n negen meter lang worden en leefde in kuddes.

  Noordelijk
  De dinosaurus leefde in het noordelijke deel van Alaska. “Vandaag de dag vinden we de resten van deze dieren nabij de polen,” vertelt onderzoeker Pat Druckenmiller. “Verbazingwekkend genoeg leefden ze tijdens het Krijt nog noordelijker. Het zijn de meest noordelijke dinosaurussen die tijdens het tijdperk van de dinosaurussen leefden.”

  Donker en sneeuw
  In de tijd van deze dinosaurus was het klimaat warmer en waren in dit poolgebied bossen te vinden. Toch was het niet de meest prettige plek om te wonen. De dinosaurus leefde zo noordelijk dat deze jaarlijks maandenlang in het donker door moest brengen. Ook sneeuw moet de dinosaurus niet vreemd zijn geweest. “De ontdekking van een dinosaurus die zo noordelijk leefde, roept vragen op over de fysiologie van de dinosaurus,” stelt onderzoeker Gregory Erickson. “Hoe konden ze hier overleven?”

  De eerste resten van deze nieuwe dinosaurussoort werden al in 1961 ontdekt. Maar de onderzoeker die de botten opgroef, zag niet dat het om botten van een dinosaurus ging. Nu pas hebben onderzoekers de dinosaurus – waarvan inmiddels al meer dan 6000 botten zijn teruggevonden – geïdentificeerd. De botten werden allemaal in hetzelfde gebied aangetroffen en behoren voornamelijk toe aan kleine, jongvolwassen exemplaren. “Het lijkt erop dat een kudde jonge dieren plotseling de dood vond,” vertelt Druckenmiller.

  Bronmateriaal

  "New dinosaur species discovered on Alaska’s North Slope" - UAF.edu
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door James Havens.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd