Deze airconditioning vangt CO2 en zet het om in synthetische brandstof

Op die manier kunnen aanzienlijke hoeveelheden koolstofdioxide uit de atmosfeer worden verwijderd.

Onderzoekers zijn op een nieuw idee gekomen om de wereldwijde klimaatverandering een halt toe te roepen. Op dit moment zit onze atmosfeer vol met CO2, waardoor onze planeet opwarmt. Maar we kunnen zelf maatregelen nemen tegen de wereldwijde opwarming, dankzij technisch vernuft.

Airconditioning
In een nieuwe studie gepubliceerd in Nature Communications, zouden namelijk bestaande airconditionings omgebouwd kunnen worden zodat ze koolstofdioxide en water in de lucht direct omzetten in synthetische brandstoffen. Op die manier kunnen grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer verwijderd worden.

CO2-concentratie
De hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer is momenteel torenhoog. Sterker nog, de CO2-concentratie in de atmosfeer is in de afgelopen drie miljoen jaar nog nooit zo hoog geweest. De gemiddelde wereldwijde temperatuur heeft in de afgelopen drie miljoen jaar nog nooit het pre-industriële niveau met meer dan 2 graden Celsius overschreden. Maar als we niets doen om de klimaatverandering een halt toe te roepen, gaat dit binnen vijftig jaar wel gebeuren.

Beperken
Op dit moment is er veel vraag naar nieuwe technieken die het mogelijk maken op de opwarming van de aarde te beperken. Hoewel er zowel publieke als wetenschappelijke belangstelling is om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer terug te dringen, stellen de onderzoekers dat de industrie en de politiek vaak minder haast lijken te tonen om actie te ondernemen. Willen we de de doelstellingen uit het Parijsakkoord halen, dan zullen er spijkers met koppen geslagen moeten worden.

Gebouwen
Daarom besloten Duitse onderzoekers op zoek te gaan naar nieuwe manieren die ook nog gemakkelijk te implementeren zijn. Ze bekeken kantoorpanden, supermarkten en huizen en kwamen tot de ontdekking dat daar best winst te behalen valt. De onderzoekers beweren dat als de Messeturm – het 257 meter hoge kantoorgebouw in Frankfurt, Duitsland – zijn airconditionings zou ombouwen, er elk jaar 2000 tot 4000 ton synthetische brandstof geproduceerd kan worden. 25.000 Duitse supermarkten zouden gezamenlijk per uur ongeveer 1.000 ton CO2 kunnen opvangen en omzetten. Als ook normale woningen meedoen, suggereert de analyse dat airconditionings in een appartementencomplex van vijf tot zes woningen, zo’n 0,5 kg CO2 per uur kunnen opvangen.

Volgens de onderzoekers is dit een slimme manier om synthetische brandstof te produceren, die voor eigen gebruik kan dienen. Deze kan vervolgens concurreren met fossiele brandstoffen, zoals benzine en diesel. Tegelijkertijd zal de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer teruggedrongen worden. En hierdoor slaat de methode dus eigenlijk twee vliegen in één klap.

Bronmateriaal

"Could air conditioners help cool the planet?" - Karlsruhe Institute of Technology

Afbeelding bovenaan dit artikel: Bru-nO / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd