Deze acht gewoonten kunnen je leven met tientallen jaren verlengen (en ze zijn allemaal relatief simpel!)

Wie alle acht gewoonten in zijn dagelijks leven implementeert, leeft maar liefst meer dan twintig jaar (!) langer en verkleint het risico op chronische ziekte en sterfte aanzienlijk.

Een lang en gezond leven willen we allemaal wel. Maar wat is nou de sleutel tot succes? Onderzoekers schieten te hulp. Want in een nieuwe studie presenteren ze acht leefstijlkeuzes die tot een langer leven leiden.

Acht gewoonten
De acht gewoonten zullen je wellicht niet erg verbazen. Zo stellen de onderzoekers dat het onder andere voldoende beweging, een gezond dieet, een goede nachtrust en een druk sociaal leven inhoudt. Ook zou je stress zoveel mogelijk moeten mijden. Aan de andere kant zou je niet teveel alcohol moeten nuttigen, niet moeten roken en ook niet verslaafd moeten raken aan pijnstillers. Niets wat je nog niet eerder hebt gehoord, toch? “Onze studie laat zien dat iedereen het vermogen bezit om beslissingen te nemen die een positieve invloed op je toekomst hebben, met name op je levensduur,” vertelt onderzoeker Xuan-Mai Nguyen in een interview met Scientias.nl. “We waren erg enthousiast om te ontdekken dat deze acht gewoonten kunnen helpen om het risico op sterfte te verminderen.”

Langere levensduur
En hoe. Want de onderzoekers ontdekten dat degenen die alle acht de gewoonten in hun dagelijks leven implementeren, hun leven met tientallen jaren kunnen verlengen. Volgens de resultaten zouden mannen die op 40-jarige leeftijd alle acht de leefstijlkeuzes hebben gemaakt, naar verwachting 24 jaar langer leven dan mannen die geen van deze gewoonten hebben geïmplementeerd. Voor vrouwen wordt het hebben van alle acht de gewoonten op middelbare leeftijd in verband gebracht met 21 extra levensjaren. “Beide geslachten bereiken als ze alle acht de gewoonten op 40-jarige leeftijd implementeren, een gemiddelde leeftijd van 87 jaar,” aldus Nguyen.

Studie
De onderzoekers komen tot deze ontdekking nadat ze de gegevens van meer dan 700.000 Amerikaanse veteranen hadden geanalyseerd. Het team gebruikte medische dossiers en vragenlijsten die tussen 2011 en 2019 waren verzameld. De analyse omvatte gegevens van volwassenen tussen de 40 en 99 jaar oud, waarvan er na een follow-up 33.375 waren overleden.

Drie factoren
Over het algemeen tonen de resultaten aan dat weinig beweging, het gebruik van sterke pijnstillers en roken de grootste invloed hebben op de levensduur. Deze factoren brengen de onderzoekers in verband met een 30 tot 45 procent hoger risico op sterfte. Stress, drankmisbruik, slechte voeding en een slechte nachtrust kunnen allemaal in verband worden gebracht met een 20 procent hoger risico op overlijden. Een gebrek aan sociale contacten is goed voor een 5 procent hoger sterfterisico.

De impact van acht leefstijlfactoren op de levensverwachting bij mannen. Het is het beste om de acht gewoonten zo vroeg mogelijk in je leven eigen te maken. Maar de studie laat ook zien dat als je slechts een paar gewoonten implementeert, of ze pas op latere leeftijd toepast, je nog steeds op een langere levensverwachting kunt rekenen. Afbeelding: VA Million Veteran Program

Voldoende beweging
De bevindingen uit de studie bewijzen eens te meer het belang van een gezonde levensstijl. “We waren echt verrast dat er zoveel jaren kunnen worden gewonnen met de implementatie van één, twee of alle acht de gewoonten,” benadrukt Nguyen. Want zelfs als je je er slechts één of twee eigen maakt, kun je al rekenen op een langer leven. Welke gewoonte het belangrijkst is? Dat durft Nguyen eigenlijk niet te zeggen. “Ze zijn eigenlijk alle acht essentieel,” zegt ze desgevraagd. “Welke belangrijker is, hangt af van de persoon. Bovendien hebben we niet de invloed van genetica en omgevingsfactoren in relatie tot elk van de acht gewoonten bestudeerd. Dat gezegd hebbende, op basis van onafhankelijke analyse van de leefstijlkeuzes, namen we wel de grootste afname van sterfte waar bij degenen die voldoende bewogen.”

Verklaring
Dat de acht gewoonten samen maar liefst 20 jaar aan je leven kunnen toevoegen, is verbluffend, maar misschien ook weer niet zo verrassend. “We weten dankzij eerdere studies dat bijvoorbeeld regelmatige lichaamsbeweging een belangrijke bijdrage levert aan een goede gezondheid, fitheid en betere kwaliteit van leven,” vertelt Nguyen. “Van de gewoonten die we hebben onderzocht is bovendien aangetoond dat ze allemaal afzonderlijk het risico op chronische ziektes en sterfte verminderen. Het nieuwe aspect van onze studie is dat we alle acht de leefstijlkeuzes gezamenlijk hebben bekeken. Hierdoor ontdekten we dat implementatie van alle acht het grootste voordeel opleverende (in vergelijking met iemand die geen van deze gewoonten toepast). Dit schroeft de kans op sterfte met maar liefst 87 procent terug.”

Hoe eerder hoe beter… maar het is nooit te laat
De geschatte winst in levensverwachting werd iets kleiner met de leeftijd, maar bleef nog steeds aanzienlijk. Dit betekent dat het aannemen van gezondere gewoontes op oudere leeftijd alsnog kan helpen om langer te leven. Begin je dus pas als je vijftig jaar bent? Ook dan is de kans op een langer leven dus reëel. “Het is nooit te laat om een gezonde levensstijl aan te nemen,” zegt Nguyen. “Hoe eerder hoe beter, over het algemeen wordt aangenomen dat een gezonde levensstijl op jonge leeftijd het grootste voordeel oplevert. Maar zelfs als je maar een kleine wijziging aanbrengt als je 40, 50 of 60 jaar bent, pluk je hier de vruchten van.”

Volgens de onderzoekers onderstrepen de bevindingen dat bepaalde leefstijlfactoren sterk bijdragen aan chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen, wat vervolgens kan leiden tot vroegtijdige handicaps en sterfte. De resultaten laten dan ook zien dat het maken van gezonde keuzes je echt kan helpen om het risico op dergelijke ziektes te verminderen en langer te leven. Wil je dus gezond ouder worden? Je weet nu hoe je dat moet doen!

Bronmateriaal

"These eight habits could lengthen your life by decades" -
American Society for Nutrition (via EurekAlert)

Interview met Xuan-Mai Nguyen

Afbeelding bovenaan dit artikel: PeopleImages van Getty Images Signature (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd