De mensheid heeft het niet gemakkelijk, maar gelukkig is er overal een oplossing voor! Dankzij de wetenschap kunnen problemen als kaalheid, klimaatverandering en obesitas opgelost worden. In het tweede deel van de reeks ‘Dertig problemen, dertig oplossingen’ nog meer problemen, maar net zoveel geniale en minder intelligente oplossingen!
Alzheimer
Een ziekte waar wetenschappers nog geen oplossing voor hebben gevonden is Alzheimer. Toch komt er in de toekomst wellicht een medicijn op de markt om Alzheimer te voorkomen of te genezen. Voorlopig is dat medicijn nog ver weg. Wetenschappers doen er echter alles aan om Alzheimer tegen te gaan of om Alzheimer op een gemakkelijke manier te detecteren. Zo kan een bepaalde verfstof wellicht helpen om Alzheimer te vertragen. Deze verfstof bindt zich aan de proteïnen die Alzheimer veroorzaken. Als gevolg slagen de proteïnen erin om niet te clusteren, waardoor het proces van ouder worden of de ontwikkeling van Alzheimer wordt tegengehouden.
Alzheimer opsporen? Dat kan gemakkelijk met een bloedtest. Wanneer een vreemde stof in ons lichaam wil binnendringen, dan maakt ons lijf antistoffen aan. Dat gebeurt ook als Alzheimer zich ontwikkelt. Het enige wat wetenschappers moesten achterhalen, waren welke antistoffen bij Alzheimer horen. En dat is gelukt!
Wist u dat lopen helpt om Alzheimer tegen te gaan? Mensen die acht kilometer per week wandelen, houden hun hersenvolume op peil en dat wijst erop dat het brein niet verder aftakelt. Ook gezonde mensen doen er overigens goed aan om te wandelen.
Eten op Mars
Wanneer we straks andere planeten gaan koloniseren, dan is het belangrijk om voedsel mee te nemen. Nog belangrijker is het om voedsel te kweken, want alleen daardoor kan een kolonie onafhankelijk worden van de thuisplaneet: de aarde.
De oplossing voor toekomstige ruimtekolonisten: neem een kasje vol groente mee. Wetenschappers hebben een bijzonder kastje gemaakt, dat vrijwel niets weegt en dat zeer efficiënt is in het energiegebruik. Het licht dat de plantjes nodig hebben om te groeien, komt van een combinatie van rode, groene en blauwe LED’s. Water wordt door het kasje gepompt en om de zoveel tijd komt er wat meststof vrij. Astronauten hebben er geen omkijken na en hebben zo iedere dag een verse krop sla, tomaten of groene pepers.
Aardbevingen
Aardbevingen komen vaak onverwacht en richten veel schade aan. Is het mogelijk om aardbevingen te voorkomen? Nee, maar door ze vroeg genoeg te voorspellen kunnen er wel veel mensenlevens gespaard worden.
Zo zijn kikkers in staat om aardbevingen dagen van tevoren al te voorspellen. Kikkers verlieten op 28 maart 2009 – nog voor het paarseizoen was begonnen – het San Ruffinomeer in Italië. Op 1 april was er in het hele meer geen kikker meer te vinden. Op 6 april vond op zo’n 75 kilometer afstand van het meer een aardbeving plaats, waarbij 300 mensen omkwamen.
Weinig vertrouwen in kikkers? Ook lichtere voorschokken kunnen de komst van een zware aardbeving verklappen. Uit een analyse van de aardbeving die Turkije in 1999 trof, blijkt dat het mogelijk moet zijn om op basis van seismische metingen zo’n 45 tot 60 minuten van te voren vast te stellen waar een aardbeving gaat plaatsvinden.
Diabetes
Dankzij de wetenschap verdwijnen problemen als sneeuw voor de zon. Zo kunnen wetenschappers aan de hand van een bloedtest voorspellen of iemand diabetes type 2 krijgt. Een vroege diagnose en effectieve behandeling van type 2 diabetes zijn cruciaal om de kans op het ontwikkelen van complicaties zoals hartziektes, beroertes, blindheid, amputaties en nierfalen te verkleinen. En diabetes type 1 dan? Wel, waarschijnlijk is dit type in de toekomst te genezen. Uit experimenten met muizen blijkt dat het uitschakelen van een hormoon ervoor zorgt dat de insulinespuit aan de wilgen kan worden gehangen.
Nu alvast een goede start maken? Drink dan een biertje! Volgens wetenschapper Michel Joosten verkleint bier de kans op diabetes.
Aardscheerders
Bedreigt een asteroïde de aarde? Dan zien wij dat al van mijlenver aankomen! Dit was vroeger wel anders. De laatste keer dat de aarde werd genaderd door een relatief grote aardscheerder was in 1976. Toen vloog 2010 XC15 langs de aarde op een afstand van ruim 150.000 kilometer. Deze asteroïde werd pas in 2010 ontdekt! Tegenwoordig worden aardscheerders ruim van tevoren ontdekt, wat vooral komt door het feit dat er steeds betere telescopen gemaakt worden. Zo weten we nu al dat op 8 november de asteroïde 2005 YU55 langs de aarde vliegt. Met dank aan de wetenschap!
Overbevolking
In 2050 telt de aardbol zo’n negen miljard mensen. Overbevolking lijkt een probleem te worden, want hoe gaan we negen miljard mensen voeden? Er zijn meerdere oplossingen. Ten eerste moeten mensen en bedrijven niet meer teveel eten kopen, want tegenwoordig wordt dertig tot veertig procent van het geproduceerde voedsel weggegooid. Daarnaast lijkt nanotechnologie steeds belangrijker te worden. Dankzij nanotechnologie kunnen fabrieken kunstmatig vlees maken en kunnen medicijnen voor dieren beter werken, waardoor zij een langer en gezonder leven hebben (en dus meer melk en vlees produceren).
En waar moeten al die mensen gaan wonen? De hoogste tijd om wolkenkrabbers te bouwen. Hier zijn genoeg leuke ideeën te vinden om een wolkenkrabber uit de grond te stampen.
Er is altijd nog een makkelijk alternatief om overbevolking tegen te gaan, namelijk geboortebeperking. “Als we deze planeet leefbaar willen houden voor iedereen, dan moet het aantal inwoners binnen de perken blijven”, aldus wetenschapper Christian De Duve. “We hebben meer dan genoeg praktische, ethische en wetenschappelijke methoden om te zorgen dat er niet te veel kinderen worden geboren.”
Koude koffie
Een kopje koffie dat nooit afkoelt: het klinkt als de droom van iedere ambtenaar. Onlangs is er een oplossing gevonden. Stop een paar metalen bonen in uw kopje koffie. Deze ‘Joulies’ houden de koffie op een drinkbare temperatuur van 60 graden Celsius. Is de temperatuur hoger dan 60 graden? Dan koelen de Joulies de koffie. Is de temperatuur lager dan 60 graden? Dan warmen de metalen bonen het zwarte goedje op.
Oude chips
Een nieuw soort verpakkingsmateriaal zorgt ervoor dat cola geen prik verliest, dat chips knapperig blijft en dat militaire rantsoenen beter smaken. Het nieuwe materiaal houdt zuurstof en lucht buiten de deur. Het materiaal bestaat uit een dunne laag van piepkleine kleideeltjes, die ook gebruikt worden om bakstenen te maken. Deze deeltjes worden gemengd met polymeren. Onder een microscoop ziet het uiteindelijke product eruit als een gemetseld muurtje met bakstenen en mortel, alleen dan flinterdun.
Orkanen
Tsunami’s en aardbevingen zijn niet de enige natuurrampen. Ook orkanen richten jaarlijks veel schade aan, vooral in bepaalde gebieden. Japanners denken dat onderzeeërs een orkaan kunnen stoppen. Door koud water in de oceaan te pompen, valt een tyfoon namelijk uit elkaar. Een orkaan kan namelijk alleen ontstaan wanneer het water een temperatuur heeft van ongeveer 25 graden Celsius. Om te blijven draaien is een temperatuur van 26,5 graden Celsius vereist. Hoewel het onderzoek nog in kinderschoenen staat, lijkt dit een interessante oplossing te zijn om orkanen tegen te gaan.
Piraten
Zijn er nog piraten? Jazeker! Voor de kust van Afrikaanse landen worden schepen nog regelmatig geteisterd door zeerovers. Gelukkig is er een oplossing! Een nieuwe laser van het Amerikaanse leger kan gebruikt worden om kleine boten in brand te steken, bijvoorbeeld boten van piraten. Hieronder een demonstratie van deze laser.