Dertig meter evolutie: van microbe naar mens

evolutie

Als je aan je familie denkt, dan gaan je gedachten uit naar je naasten, je ouders of je grootouders. Maar jouw familiegeschiedenis is veel langer. In het boek EVO wordt de evolutie in beeld gebracht van microbe tot homo sapiens. En dat op een leporello van 30 meter lang.

De tekeningen in EVO zijn gemaakt door Jurian Möller. Op iedere pagina tekende hij één van jouw voorvaderen. De sprongen zijn soms klein (enkele duizenden jaren), maar op bepaalde pagina’s slaan we miljoenen jaren over.

30 meter evolutie. Als je ieder illustratie naast elkaar ziet, dan zijn er geen verschillen te spotten. Evolutie lijkt onzichtbaar.
30 meter evolutie. Als je ieder illustratie naast elkaar ziet, dan zijn er geen verschillen te spotten. Evolutie lijkt onzichtbaar.

Onze eigen evolutie is tot 60 miljoen jaar terug te traceren. We stammen namelijk af van de Plesiadapis, een eekhoornachtig zoogdier met een lange snuit en ogen aan de zijkant van de kop. Kort na het uitsterven van de dinosauriërs waren zoogdieren nog erg klein. Zo woog de Plesiadapis slechts twee kilo. Maar daarna ging het hard en werden we steeds groter en zwaarder.

En daarvoor? Onze verre voorouders waren zoogdierachtige reptielen. De Cynognathus is mogelijk één van de voorouders van alle zoogdieren. Dit dier leefde meer dan 200 miljoen jaar geleden op het supercontinent Gondwana. De Cynopgnathus was 100 tot 175 centimeter lang en had een sterke staart. Dit dier was nog redelijk zwaar: 50 tot 70 kilogram.

De prachtige tekeningen in het boek illustreren hoe onze voorouders leefden en met welke vijanden ze te maken kregen.
De prachtige tekeningen in het boek illustreren hoe onze voorouders leefden en met welke vijanden ze te maken kregen.

De Cynognathus, de Plesiadapis, de homo erectus: al jouw familieleden komen voorbij in het boek EVO. Een erg mooi boek voor op de bank om samen met je (klein)kinderen te kijken. Door alle voorouders naast elkaar te leggen, wordt het voor kinderen duidelijk hoe we in miljarden jaren zijn geëvolueerd.

Enige minpuntje is dat er geen enkele uitleg wordt gegeven in het boek. Verhalen over onze voorvaderen zouden het boek nog waardevoller maken. De achterkant van iedere illustratie is in principe leeg, dus daar kunnen gegevens geplaatst worden over hoeveel jaar geleden een bepaalde voorouder leefde en tot welk geslacht of soort hij behoorde. Als een kind vraagt: “Wat voor dier is dat, papa?”, dan sta je nu als ouder een beetje met een mond vol tanden.

Zo leefde jouw familie, héél lang geleden!
Zo leefde jouw familie, héél lang geleden!

EVO is een kunstwerk, waarin de evolutie van de mens wordt getoond. Wil je naast beeld ook meer uitleg over onze voorouders? Dan is dit boek geen aanrader. Het is jammer dat EVO zonder lijst wordt verkocht, want dit boek is er één om op te hangen. Kopen? Ga naar de website van Bol.com.

Bronmateriaal

"EVO" - Bol.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd