Derde ruimtewandeling nodig

NASA heeft voor woensdag een derde ruimtewandeling gepland. Tijdens de wandeling moeten de astronauten opnieuw proberen om de koelinstallatie van het ISS weer aan de praat te krijgen. De eerste ruimtewandeling vond afgelopen zaterdag plaats en duurde maar liefst acht uur. Toch konden de astronauten de reparatie toen niet voltooien.

De koelinstallatie aan boord van het ISS viel onlangs uit. Eén van de ammoniakpompen bleek het te hebben begeven. Gelukkig is er een reserve-exemplaar aan boord, maar de installatie hiervan valt tegen.

Lang
Het was de bedoeling dat de astronauten Doug Wheelock en Tracy Caldwell Dyson de kapotte pomp zaterdag zouden verwijderen en vervangen. Dat eerste lukte moeizaam: de slangen zaten zeer stevig vast. Niemand kan beweren dat de astronauten het niet geprobeerd hebben: ze tobden er maar liefst acht uur mee. Daarmee was dit één van de langste ruimtewandelingen ooit.

Ammoniak
Zodra de slangen los waren, ging er op aarde bij Mission Control een gejuich op. Maar dat duurde niet lang: een deel van de ammoniak bleek ontsnapt te zijn en op de astronauten te zijn neergekomen. Zij moesten het werk dan ook neerleggen om hun pakken schoon te maken.

Aan de bak
Woensdag moeten de astronauten de kapotte pomp verwijderen en vervangen door het nieuwe exemplaar. Dat heeft een gewicht van zo’n 355 kilo en moet over een afstand van tien meter versleept worden. Zodra de nieuwe pomp op de juiste plaats staat, kunnen de slangen worden aangesloten.

Volgens deskundigen lopen de astronauten aan boord van het ISS geen gevaar zolang één pomp het niet doet. Zelfs als de laatst overgebleven pomp het begeeft, is dat nog geen ramp. De astronauten zouden zich dan kunnen terugtrekken in het Russische deel van het ruimtestation. Dat heeft zijn eigen – wel werkende – koelsysteem.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd