Depressieve mensen voelen zich grijs

In het Engels hebben ze een prachtige term voor depressieve gevoelens: ‘feeling blue’. Uit onderzoek blijkt echter dat die uitdrukking weinig wetenschappelijk is. Wetenschappers vroegen mensen met een depressie een kleur aan te wijzen die het beste bij hun gevoelens paste en dat was – heel verrassend – niet het heldere, vrolijke blauw.

Wetenschappers hebben een kleurenkaart ontwikkeld met de naam ‘The Manchester Colour Wheel’. Ze legden de kleurenkaart aan driehonderd mensen voor. Honderd van hen hadden een depressie. De mensen die gezond waren, kozen de kleur geel. Neerslachtige proefpersonen kozen voor grijs.

Het is niet vergezocht om kleuren aan een emotie te hangen. We doen het eigenlijk voortdurend. Denk aan groen en geel ergeren en rood van woede zien.

De wetenschappers verdeelden de kleuren aan de hand van de gemoedstoestand van hun proefpersonen in positieve, negatieve en neutrale groepen. Hieruit bleek dat mensen met een depressie in tegenstelling tot de gezonde proefpersonen eerder voor een negatieve kleur kiezen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd