Depressie heeft ook een positieve bijwerking

Een verrassend onderzoek toont aan dat een depressie ook positieve effecten heeft. En wel op ons denkvermogen.

De onderzoekers verzamelden een groep proefpersonen. Sommige proefpersonen waren gezond, klinisch depressief of herstellende van een depressie. De proefpersonen moesten een spel spelen waarbij ze geld konden verdienen door een sollicitant aan te nemen.

Experiment
Aan elke sollicitant hing een prijskaartje en de sollicitanten werden één voor één in willekeurige volgorde gepresenteerd. De proefpersonen moesten bepalen wanneer ze wilden stoppen met zoeken en de sollicitant die voorbijkwam, wilden aannemen. Dat was een uitdaging, want het zou zo maar kunnen dat er nog betere sollicitanten kwamen. Maar als de proefpersonen een goede sollicitant lieten lopen, kon het zomaar zijn dat dat de beste van het stel was.

WIST U DAT…

Goede keuze
Opvallend genoeg bleken de mensen die gezond waren relatief weinig kandidaten te bestuderen en al vrij snel een keuze te maken. De mensen die depressief waren, zochten grondiger en maakten betere keuzes.

Positief
Het is voor het eerst dat uit onderzoek blijkt dat een depressie ook positieve kanten heeft. Het is allang bekend dat een depressie het cognitieve functioneren aantast, maar er werd vermoed dat een depressie het analytisch vermogen en volharding goed zou doen. De onderzoekers laten zien dat dat inderdaad het geval is en dat zelfs zware depressies zulke positieve bijwerkingen blijken te hebben.

Behandeling
Door de gevolgen van een depressie beter in kaart te brengen, hopen onderzoekers te bepalen hoe een depressie ontstaat en hoe de aandoening geëvolueerd is. Dat moet uiteindelijk leiden tot (betere) behandelingen.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Journal of Abnormal Psychology.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd