Denken dat u dik bent, kan mogelijk dik maken

Uzelf dik denken: nieuw onderzoek wijst erop dat het kan. Kinderen die denken dat ze dik zijn, terwijl dat niet het geval is, hebben een grotere kans om later als volwassenen ook echt dik te worden.

Dat blijkt uit een Noors onderzoek. De onderzoekers bestudeerden 1196 tieners. De tieners werden gevolgd totdat ze tussen de 24 en 30 jaar oud waren. De helft van de proefpersonen had op die leeftijd nog steeds een gezond gewicht. De andere helft was te zwaar.

Bijzonder
De onderzoekers ontdekten vervolgens iets bijzonders. Van de meisjes die zich als tiener dik vonden, had 59 procent als volwassene last van overgewicht. Dat wil zeggen dat hun BMI te hoog was. Wanneer de onderzoekers naar de omvang van de te zware volwassenen keek, was het percentage nog hoger. 78 procent van de proefpersonen die zich als tiener te zwaar vonden, had overgewicht. Tieners die zichzelf dik vonden, maar dat absoluut niet waren, hadden als volwassenen gemiddeld een BMI dat 0.88 hoger lag dan dat van proefpersonen die zich als tiener niet te dik vonden. De tailleomvang van de proefpersonen die zich als tiener te dik vonden, was gemiddeld 3.46 centimeter groter. De meisjes die zich als tiener niet te dik vonden, hadden aanzienlijk minder overgewicht: 31 procent (afgaand op BMI). Afgaand op de tailleomvang had 55 procent van de meisjes die zich als tiener niet te dik vonden, last van overgewicht. Dat is te lezen in het blad Journal of Obesity.

WIST U DAT…

…ook het gewicht van de mensheid de aarde bedreigt?

Meisjes
Opvallend genoeg dook dit verband vooral onder meisjes op. De onderzoekers denken dat wel te kunnen verklaren. Meer meisjes dan jongens vonden zichzelf als tiener (onterecht) dik. Mogelijk komt dat doordat media die een schoonheidsideaal opdringen zich vooral op meisjes richten. “Meisjes ervaren dus meer psychosociale druk om dat ideale lichaam te krijgen,” stelt onderzoeker Koenraad Cuypers.

Verklaring
Maar hoe kan het dat meisjes dikker worden als ze denken dat ze dik zijn? Dat is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het is mogelijk dat meisjes stress en druk ervaren doordat ze denken dat ze niet het ideale lichaam hebben. Dat kan weer leiden tot een gewichtstoename. “Een andere mogelijke verklaring is dat jonge mensen die zichzelf dik vinden vaak hun eetgewoonten veranderen en bijvoorbeeld maaltijden gaan overslaan.” En dat kan wel eens averechts werken. “Uit onderzoek is gebleken dat het overslaan van het ontbijt kan leiden tot overgewicht.”

Het onderzoek wijst erop dat ouders en scholen tekort schieten. Zij passen de leefgewoonten van kinderen vaak alleen aan wanneer een kind overgewicht heeft. Maar ook kinderen die denken dat ze overgewicht hebben, hebben hulp nodig.

Bronmateriaal

"Can thinking that you are fat make you fat?" - NTNU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door davidd (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd