Denk mee over namen voor nieuw ontdekkingen op Pluto

plutocharon

In juli scheert ruimtesonde New Horizons langs Pluto en komen we hopelijk eindelijk te weten hoe het oppervlak van de dwergplaneet eruit ziet. En jij kunt structuren op het oppervlak van Pluto en Charon dan een naam gaan geven!

De afstand tussen de aarde en Pluto is groot. En mede daardoor is de dwergplaneet – tezamen met zijn manen – een mysterie. Gedetailleerde beelden ontbreken en dus hebben we geen flauw idee wat er allemaal op het oppervlak van de dwergplaneet te vinden is. En ook de atmosfeer van Pluto is een raadsel. New Horizons zal hopelijk met gedetailleerde foto’s en metingen meer licht werpen op de dwergplaneet en zijn vijf manen. Maar dat betekent waarschijnlijk ook dat er weer een hoop namen moeten worden verzonnen. Zo zullen ontdekte geologische structuren op Pluto en de manen toch een naam moeten hebben. En daar mag jij over meedenken!

Stem!
De International Astronomical Union (IAU) heeft bekend gemaakt het publiek deel te laten nemen aan het proces dat resulteert in namen voor nieuw ontdekte kenmerken op Pluto en Charon. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Er is reeds een speciale website geopend waarop je kunt stemmen op namen voor de – nog onontdekte – meest prominente structuren op Pluto en Charon. Ook kun je op de site zelf namen voorstellen.

Thema’s
Wanneer je de namen bekijkt, zul je al snel zien dat er een patroon in zit. Dat klopt. Alle namen zijn georganiseerd rond een thema. Voor kenmerken op Pluto wordt gekozen voor namen die samenhangen met mythologische onderwerelden, schrijvers, wetenschappers en technici die geassocieerd worden met Pluto en de Kuipergordel. Voor kenmerken op Charon moet je het zoeken in de hoek van de fictieve en mythologische ontdekkingsreizen, ontdekkingsreizigers, hun vervoersmiddelen, bestemmingen en mijlpalen.

Je hebt nog veertien dagen de tijd om namen voor te stellen en op voorgestelde namen te stemmen. Vervolgens zal het New Horizons-team de namen en stemmen doornemen en zijn favorieten aan de IAU doorspelen. De IAU beslist vervolgens hoe de namen gebruikt gaan worden.

Bronmateriaal

"Campaign for Public Participation in Naming Features on Pluto" - IAU.org
De artistieke impressie bovenaan dit artikel is gemaakt door IAU / L. Calçada.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd