Denen introduceren vettax: maar werkt dat?

Verzadigde vetten zijn sinds dit weekend een stukje duurder geworden in Denemarken. Maar werkt zo’n vettax eigenlijk?

Denemarken is het eerste land dat accijns op vet invoert. Dankzij de belasting kost een kilo verzadigd vet nu 2,15 euro meer. En dat geldt voor alle verzadigde vetten: of ze nu in koekjes of in melk zitten. De Denen hopen met de belasting te bewerkstelligen dat er minder verzadigde vetten worden gegeten. Zo moet overgewicht, maar ook hart- en vaatziekten worden tegengegaan.

Werkt het?
Hoewel de Denen de eersten zijn die de ‘vettax’ doorvoeren, is er ook in andere landen al wel over gesproken. In Nederland is er zelfs al onderzoek naar gedaan. Want voordat zo’n vettax met al het (dure) bureaucratische geneuzel dat daarbij komt kijken, kan worden doorgevoerd, is het fijn om te weten of het ook echt werkt. De universiteit van Maastricht zocht het begin dit jaar uit. En de onderzoekers moesten concluderen dat accijns op voedsel met veel calorieën echt werkt. Die conclusie baseerden ze op experimenten met Amerikaanse studenten.

WIST U DAT…

…koffie na vet voedsel een heel slecht idee is?

Experiment
De studenten konden kiezen tussen een dure lunch met veel calorieën en een goedkopere lunch met minder calorieën. De onderzoekers maakten het calorierijke eten eerst 25 en daarna 50 procent duurder. En inderdaad: mensen lieten het duurdere voedsel eerder staan. Het werkte vooral bij de studenten die zich normaal wel lieten verleiden tot vet voedsel. De studenten die altijd al wel op hun eetgedrag letten, lieten zich niet zo leiden door de prijs: zij kozen toch wel voor caloriearm eten.

De onderzoekers kozen natuurlijk voor een flinke belasting: 25 tot 50 procent. Of het ook werkt als die belasting wat minder is, blijft natuurlijk even in het midden. Maar Denemarken lijkt een ideale case study om dat te achterhalen.

Bronmateriaal

"World's First Fat Tax in Denmark as Food Sin Taxes Become Reality in Europe" - Treehugger.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ulterior epicure (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd