Delftse onderzoekers ontwikkelen dubbeldekkerdrone met één propeller

De delftAcopter is misschien wel de meest bijzondere drone van het jaar. Deze drone stijgt op als een helikopter, kantelt vervolgens 90 graden en vliegt verder als een vliegtuig. Hoe dat eruit ziet, zie je hier!

De drone maakt het mogelijk om makkelijker te landen en op te stijgen in een moeilijk gebied. Dit komt omdat de dubbeldekkerdrone één hoofdrotor heeft en een staart ontbreekt. “Verticaal opstijgen (of landen) en horizontaal verder vliegen is zeker niet nieuw, maar wel op deze elegante manier,” zegt onderzoeker Bart Remes van het Delftse MAVlab. “Doordat de staart is weg gelaten en het vliegtuig slechts één dubbeldekkervleugel heeft, kan het elegant rechtop blijven staan om te landen en op te stijgen.”

De drone is met een spanwijdte van 1,5 meter geen kleintje. Het beestje kan een snelheid van 100 kilometer per uur bereiken en vliegt maximaal zestig kilometer op één acculading. Daarnaast kan de drone stil in de lucht blijven hangen.

Nog een mooie innovatie: de delftAcopter vliegt zelfstandig van plek naar plek en hoeft dus niet bestuurd te worden. Daarvoor gebruikt de drone GPS en zijn zicht. “De drone gebruikt on-board vision om zelfstandig een landingsplek te kiezen,” laat Remes weten. “Zo zal hij volledig zelfstandig de meest veilige plek uitkiezen waar geen obstakels in de weg staan.”

De delftAcopter doet eind deze maand mee aan de UAV Medical Express Challenge. Elf teams proberen de zieke Outback Joe te redden met een onbemand vliegtuig. Remes: “De opdracht draait om het ‘redden’ van een persoon in een overstroomd gebied in Queensland. Outback Joe voelt zich niet lekker, en na overleg met zijn dokter is besloten om snel een bloedsample af te nemen en te onderzoeken. Joe kan zelf een sample nemen. De uitdaging voor ons is om dit sample snel naar een laboratorium te krijgen.” Dit laboratorium is dertig kilometer verderop. De delftAcopter moet zelf Outback Joe vinden, zo dicht mogelijk bij hem landen (maar niet dichterbij dan dertig meter) en het bloedmonster verzenden naar het laboratorium. En dat binnen een uur. “Het wordt heel spannend om te zien hoe ver we ermee komen.”

Bronmateriaal

"delftAcopter" - TU Delft

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd