Definitief bewijs: Golfoorlogsyndroom bestaat

Bijna twee decennia lang ontkende de Amerikaanse overheid het bestaan van het Golfoorlogsyndroom (GWS). Wetenschappers hebben echter de conclusie getrokken dat maar liefst drie subtypes van het syndroom aantoonbaar bestaan. Hun conclusie wordt onderschreven door diverse hersenscans.

Toen de soldaten na de eerste oorlog tegen Saddam Hoessein weer terug naar Amerika kwamen, kreeg een groot deel van hen last van een breed scala aan symptomen: plotselinge duizeligheid, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, verwarring, gevoelloosheid en intense pijn door het gehele lichaam. De aandoeningen kwamen in alle gevallen pas aan het licht nadat de soldaten uit dienst waren.

Gisteren toonden experts tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society of Toxicology aan dat GWS een echte ziekte is. De onderzoekers hadden met behulp van een functionele MRI (fMRI) hersenscans gemaakt en ontdekten op de scans drie verschillende types GWS. En elk type veroorzaakt weer andere symptomen en afwijkingen in het brein. “Onze gegevens laten duidelijk en zonder enige twijfel zien dat zieke veteranen in tegenstelling tot gezonde veteranen fysiologische afwijkingen in het brein hebben,” vertelt onderzoeker Robert Haley.

“We kunnen de zieke veteranen goed onderscheiden van de gezonde veteranen. En we kunnen de syndromen 1, 2 en 3 goed uit elkaar houden. We gaan tests ontwikkelen waarmee dokters de diagnose van getroffen soldaten kunnen stellen.” Wellicht volgt er in de toekomst ook een effectieve behandeling van de aandoening.

Links reageert een gezond brein op pijn. Rechts doet een patiënt met het Golfoorlogsyndroom datzelfde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd