Definitief: asteroïde maakte einde aan dinosaurussoort

Voor eens en voor altijd wil een wetenschappelijk team de discussie over hoe de dinosaurussen zijn uitgestorven, beëindigen. Ze onderzochten 20 jaar van onderzoek en onderzoeksresultaten en concluderen dat de dinosaurussen door een asteroïde aan hun einde kwamen.

Het wetenschappelijk team bestaat uit 41 onderzoekers van over de hele wereld en bevestigt dat er sprake is geweest van een Krijt-Paleogeenmassa-extinctie. Hierbij ontstond zo’n 65 miljoen jaar geleden een helse omgeving waarin ongeveer de helft van de soorten wereldwijd ten onder ging.

De oorzaak van deze massa-extinctie was lang onbekend. Was het een asteroïde? Of een aantal supervulkanen? De onderzoekers kunnen uit al die jaren onderzoek maar één conclusie trekken: het was een 15 kilometer grote asteroïde. Deze zou in het huidige Mexico zijn ingeslagen.

“We weten vrij zeker dat een asteroïde de oorzaak van de Krijt-Paleogeenmassa-extinctie was,” meent onderzoeker Joanna Morgan. “Deze veroorzaakte grootschalige vuren, aardbevingen met een kracht van tien op de Schaal van Richter en continentale aardverschuivingen die tsunami’s creëerden.” De kracht waarmee de asteroïde op aarde insloeg zou een miljard keer krachtige zijn geweest dan de atoombom die Hiroshima trof.

Het einde van de dinosaurus werd uiteindelijk werkelijkheid toen diverse materialen in de atmosfeer bleven hangen en ervoor zorgden dat het continu donker en koud was op aarde.

De onderzoekers bekeken het werk van diverse wetenschappers dat de afgelopen 20 jaar op het gebied van de massa-extinctie is verschenen. Uit geologisch onderzoek is gebleken dat de massa-extinctie ervoor zorgde dat de ecosystemen zowel op het land als in het water vernietigd werden. De enige reden daarvoor is een asteroïde. Hoewel er ook bewijs is van vulkanische activiteiten, kan dit volgens de onderzoekers niet de reden van de massa-extinctie zijn. Vulkanen zouden nooit in zo’n korte tijd zoveel deeltjes in de atmosfeer kunnen brengen.

Hoewel de hele aarde en alles daarop door elkaar geschud werd, mogen wij mensen volgens de onderzoekers dankbaar zijn voor de massa-extinctie. “De Krijt-Paleogeenmassa-extinctie was een belangrijk moment in de geschiedenis van de aarde en maakte de weg vrij voor de mens om de meest dominante soort op aarde te worden,” concludeert onderzoeker Gareth Collins.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd