Deense raketlancering op het laatste moment afgebroken

Een groepje Deense vrijwilligers heeft een raket gebouwd die in staat is om een mens in de ruimte te brengen. De eerste testvlucht zou plaatsvinden op 5 september, maar werd op het laatste moment afgebroken omdat een klep van de raket weigerde. Toen de countdown gisteren de nul bereikte, steeg de raket niet op. Er was alleen een kleine rookwolk zichtbaar.

Het is nog niet bekend wanneer de volgende lanceerpoging plaatsvindt. De raket moet zeker 150.000 meter hoog komen en daarna met behulp van een parachute weer op aarde landen. De raket heeft de naam HEAT1X-TYCHOBRAHE gekregen. Tijdens de eerste testvlucht gaat er geen mens mee, maar neemt een dummy diens plaats in. Op de grond worden de resultaten geanalyseerd en hopelijk kan één van de vrijwilligers dan binnenkort in het vehikel plaatsnemen voor een kort, maar heftig ritje.

De raket zal namelijk door de geluidsbarrière heen gaan en de nodige G-krachten te verwerken krijgen. De dappere astronaut die straks in de raket kruipt, moet bovendien in het voertuig staan en is enkel in staat om zijn armen te bewegen. Het is de bedoeling dat hij de rit op camera vastlegt.

“We vervangen de dummy pas voor een mens als we zeker weten dat alles veilig is”, zegt Kristian von Bengtson van de Copenhagen Suborbitals Groep. “Dit kan nog jaren duren, het is moeilijk om daar iets over te zeggen. We willen niet teveel druk op onszelf leggen.”

De Deense overheid geeft de raketamateurs nog een kleine twee weken de tijd om de raket te lanceren. Na 17 september schuift de lancering op naar 2011.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd