Deens eiland leeft van de wind

Het Deense eiland Samso leeft volledig van de wind. Op het eiland staan 21 windturbines die jaarlijks gemiddeld 80 miljoen kilowatt-uren aan elektriciteit opleveren. Dat is meer elektriciteit dan de 4.000 inwoners van Samso per jaar gebruiken. Het eiland is dus groener dan groen op het gebied van stroom.

De 21 turbines op Samso variëren van grootte. Aan de kust staan grote bakbeesten van 63 meter hoog met 40 meter lange bladen. In het binnenland zijn de windturbines ‘slechts’ 50 meter hoog met bladen van 27 meter. Inwoners van Samso hebben aandelen in windenergie van het eiland, waardoor ze dus ook nog eens wat verdienen aan de export van groene energie.

Toch is het niet alleen maar schone schijn. Een windturbine kost gemiddeld een half miljoen tot ruim twee miljoen euro per jaar, afhankelijk van de grootte en de ligging. Toch leveren de 21 turbines genoeg elektriciteit op om zichzelf terug te betalen.

Windenergie is flink in opkomst. In Denemarken is windenergie verantwoordelijk voor 20 procent van de energiebehoeften van de Denen. Het lijkt tijd te worden om een Nederlands eiland volledig afhankelijk te maken van windenergie. Ameland? Terschelling? Wie begint?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd