‘Deeltjes reizen niet sneller dan het licht’

De soap duurt voort: nieuw bewijs wijst erop dat deeltjes toch niet sneller kunnen reizen dan het licht.

Eind september vorig jaar maakten wetenschappers bekend dat ze er in geslaagd waren om deeltjes sneller dan het licht te laten reizen. De wetenschappelijke wereld stond op zijn kop. Want dat zou betekenen dat Albert Einstein er naast zat. Volgens zijn relativiteitstheorie kunnen deeltjes in een vacuüm immers niet sneller reizen dan het licht.

Nog een keer
Om er zeker van te zijn dat de onderzoekers het bij het juist eind hebben, werden de experimenten herhaald. In november vorig jaar worden de resultaten van september bevestigd: deeltjes kunnen inderdaad sneller reizen dan het licht.

Foutje?
Maar in februari 2012 komt de hele bewering op losse schroeven te staan. Een anonieme bron laat weten dat er fouten zijn gemaakt en dat het daardoor lijkt alsof de deeltjes sneller reizen dan het licht. De onderzoekers bevestigen de beweringen ten dele door te stellen dat het inderdaad mogelijk is dat er fouten zijn gemaakt.

En nu krijgt de soap een nieuwe wending. In een verklaring maakt een groep wetenschappers binnen CERN bekend dat dat ze het experiment van september herhaald hebben. En dat dat experiment erop wijst dat neutrino’s niet sneller kunnen reizen dan het licht. De onderzoekers concluderen dan ook dat het bewijs dat de metingen van september onjuist waren zich begint op te stapelen. Tegelijkertijd zijn ze ook voorzichtig. Ze wijzen erop dat in mei nieuwe metingen worden uitgevoerd en dat dan pas duidelijk wordt of deeltjes echt sneller kunnen reizen dan het licht. Maar mocht ook dan blijken dat neutrino’s niet zo snel gaan, dan hebben de onderzoekers zich alvast ingedekt. “Wat het resultaat ook is, het OPERA-experiment heeft zich met perfecte wetenschappelijke integriteit gedragen door de metingen beschikbaar te maken voor een groot kritisch onderzoek en onafhankelijke metingen te verwelkomen. Dit is hoe de wetenschap werkt,” zo schrijven de wetenschappers.

Bronmateriaal

"OPERA experiment reports anomaly in flight time of neutrinos from CERN to Gran Sasso" - CERN.ch
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Eyesplash (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd