Deel ISS naar asteroïde?

In 2020 gaat het International Space Station na een roemrijke geschiedenis met pensioen. Maar NASA lijkt nog geen afscheid te kunnen nemen van het kosmische stulpje en overweegt een deel ervan te recyclen: het gaat wellicht deel uitmaken van een ruimteschip dat in 2025 naar een asteroïde vertrekt. Hoe? Daar wordt al hard over nagedacht.

Gisteren en vandaag vergaderen experts over de kwestie en de eerste ideeën zijn al heel concreet. Zo wil men één specifiek deel van het ISS gebruiken om een ruimteschip in een baan rondom de asteroïde te brengen. Met name het onderdeel Node 3 of Tranquility dat in februari werd aangesloten lijkt daarvoor zeer geschikt. Het beschikt over koppelvlakken waar enkele kleinere ruimtevoertuigen aan vast kunnen worden gezet. Het is wellicht een idee om Tranquility in een baan rondom de asteroïde te brengen en de kleinere ruimtevoertuigen te gebruiken om de asteroïde van dichtbij te bekijken. Dat zou er zo uit gaan zien.

Foto: New Scientist

Of Tranquility het echt zover gaat schoppen, is afwachten. Er zijn namelijk meer wilde ideeën. Bijvoorbeeld het roterend ontwerp waardoor kunstmatige zwaartekracht wordt gecreëerd. Misschien kent u het concept nog uit de film A Space Odyssey. Twee ruimtevaartuigen worden met een ketting aan elkaar verbonden en bevinden zich op een flinke afstand van elkaar. Ze draaien rond en de astronauten voelen die constante versnelling net zo als ze de zwaartekracht voelen. Hierdoor wordt de beschadiging aan de botten en spieren die bij een maandenlange missie naar een asteroïde hoort, voorkomen. Zo’n voertuig zou er ongeveer zo uitzien.
Foto: New Scientist

Volgens insiders zijn de ideeën nog maar concepten en is er nog lang geen sprake van een definitief ontwerp. Ook vandaag wordt er nog volop gebrainstormd en gediscussieerd. Andere ideeën die dan ook aan bod komen, kunt u in dit pdf-bestand bestuderen. Later moet blijken welk idee in 2025 ook echt gelanceerd wordt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd