Death Star, Tatooine en Kamino: deze beroemde plekken uit Star Wars zijn (met een beetje fantasie) te bezoeken

Star Wars is natuurlijk fictie, maar wist je dat je de bekende plekken uit de epische space-opera-filmserie van George Lucas echt te bezoeken zijn?

Death Star in ons zonnestelsel
We beginnen de reis in ons eigen zonnestelsel. De maan Mimas van Saturnus lijkt akelig veel op de ‘Death Star’. De maan heeft namelijk een enorme krater met een breedte van 139 kilometer. In vergelijking: het maantje Mimas is slechts 396 kilometer breed.

Natuurlijk is Mimas geen kunstmatige planetoïde-achtig ruimteschepen, zoals de eerste en tweede Death Star. Deze schepen hebben genoeg kracht om een complete planeet in één keer te vernietigen. Wat dat betreft is Mimas een stuk vredelievender.

Planeet met twee zonnen
Tatooine is de woestijnplaneet waarop Anakin Skywalker en zijn zoon Luke Skywalker opgroeien. De planeet draait om twee zonnen. Is zoiets theoretisch mogelijk? Kan een planeet met twee ‘ouders’ echt bestaan? Een systeem met twee of meer sterren is immers veel minder stabiel dan een systeem met één ster. Door het getrouwtrek van twee sterren plakken gas- en stofdeeltjes minder makkelijk aan elkaar en vormen er – theoretisch gezien – minder snel planeten.

In 2011 slaagden wetenschappers er in om voor het eerst een planeet met twee ‘zonnen’ te vinden. De planeet Kepler-16b is iets minder massief dan Jupiter en qua massa waarschijnlijk het beste te vergelijken met Saturnus. De grootste ster in dit systeem is bovendien kleiner dan onze zon. De planeet met twee zonsondergangen staat zo’n 200 lichtjaar van de aarde verwijderd.

Leuk weetje: in 2019 werd zelfs een planeet met drie zonnen gevonden. Deze vondst laat nogmaals zien dat planeten met meerdere ouders geen zeldzame verschijningen zijn.

Artistieke impressie van Kepler-16b.

Van de ijskoude planeet Hoth…
In de bekende film The Empire Strikes Back vestigen de rebellen zich op de ijsplaneet Hoth. Het oppervlak is bedekt met sneeuw en ijs. De gemiddelde temperatuur is tussen de -32 en -60 graden Celsius. In onze Melkweg zijn waarschijnlijk vele planeten zoals Hoth. Eén zo’n planeet is de aardachtige exoplaneet OGLE-2005-BLG-390Lb op 20.000 lichtjaar van de aarde. Deze planeet draait op grote afstand om een koele dwergster, waardoor de temperatuur op het oppervlak ongeveer -223 graden Celsius is. Dit oppervlak is bedekt met een dikke laag ijs, mogelijk in combinatie met bevroren methaan.

Artistieke impressie van OGLE-2005-BLG-390Lb.

…naar de extreem hete wereld Mustafar
In de film Revenge Of The Sith duelleren Darth Vader en Obi-Wan Kenobi boven het oppervlak van de lavaplaneet Mustafar. De exoplaneet COROT-7b is in 2009 ontdekt en lijkt heel erg op Mustafar. Deze exoplaneet draait in 20 uur om zijn moederster en de temperatuur nabij het oppervlak overstijgt de 2.000 graden Celsius. Dit is zo extreem heet dat alles smelt: zelfs steen. Daardoor is deze rotsachtige planeet één grote lavawereld, net als Mustafar.

Lichtzwaard in de ruimte
In 2015 maakte de Hubble-ruimtetelescoop een foto waarop met een beetje fantasie een heus lichtzwaard te zien is. Het ‘lichtzwaard’ doet denken aan het lichtzwaard van Darth Maul dat een dubbel lemmet heeft en – zoals de fans ongetwijfeld weten – opduikt in Star Wars Episode One. Het ‘lichtzwaard’ op deze foto bevindt zich niet in een ‘galaxy far, far away‘ maar in onze eigen Melkweg.

Alleen te bezoeken met een zwemdiploma
Tenslotte vliegen we naar de waterwereld Kamino: de thuisplaneet van Boba Fett en Jango. Wist je dat veel superaardes – planeten groter dan de aarde – mogelijk volledig met water zijn bedekt? Een superaarde heeft een grotere zwaartekracht, waardoor er minder hoge bergen en vulkanen zijn. Wetenschappers denken dat de planeet Kepler-22b een waterwereld is, net als Kamino. Ook de exoplaneet GJ1214b is waarschijnlijk een waterwereld. Mogelijk zijn er veel meer waterwerelden in ons universum. Sterker nog: 3,2 miljard jaar geleden was onze planeet waarschijnlijk ook volledig bedekt met water.

Artistieke impressie van ‘waterwereld’ Kepler-22b
De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd