De zon is wakker! Opnieuw noorderlicht te zien in Nederland (+ foto’s)

  Afgelopen nacht was er opnieuw poollicht te zien in Noord-Nederland. Een groep zonnevlekken produceerde dinsdag een krachtige M1,7-zonnevlam. Deze zonnevlam was direct gericht naar de aarde. De elektrisch geladen deeltjes kwamen afgelopen nacht in botsing met de aarde, wat het spectaculaire lichtspel veroorzaakte.

  Het poollicht was met het blote oog te zien op Terschelling, meldt fotograaf Albert Wester via Twitter. Ook dieper in Nederland – zoals in Doetinchem – was er een duidelijk gloed zichtbaar.

  Het is de tweede keer in een week tijd dat Nederlanders het noorderlicht zagen. Afgelopen weekend was het ook al raak in Noord-Nederland. Dit is best uniek, want de laatste keer dat noorderlicht zo goed te zien was in de Benelux was in 2015. De kans is groot dat de komende jaren vaker noorderlicht te zien is, want het zonneminimum is inmiddels achter de rug. Onze zon volgt een grofweg 11 jaar durende cyclus, die gekenmerkt wordt door een zonnemaximum en een zonneminimum. Tijdens een zonneminimum is de zon heel rustig en genereert deze weinig zonnevlekken en zonnevlammen. En tijdens een zonnemaximum is de zon juist heel actief. Het laatste zonnemaximum vond plaats in 2014. Het zonneminimum vond vorig jaar plaats en inmiddels lijkt de zon dus weer wakker te worden, omdat er sinds een jaar meer zonnevlekken zichtbaar zijn.

  Een foto van de M1,7-zonnevlam op 2 november.

  Waarom is noorderlicht bij de polen beter zien?
  Noorderlicht is niet vaak te zien in Nederland. Ben je een grote fan van noorderlicht, dan kun je het beste naar de polen reizen. Daar is poollicht (aurora borealis / aurora australis) vaker zichtbaar én ziet het er spectaculair uit. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de aarde. Als de geladen deeltjes in het magnetisch veld van onze planeet terechtkomen, dan worden deze deeltjes automatisch in de richting van de polen getrokken. Daarom is het noorderlicht goed te zien in landen als Groenland, Canada, IJsland, Noorwegen, Zweden en Finland. In Nederland ziet het poollicht er minder spectaculair uit. Meestal manifesteert het noorderlicht zich hier als een oranje of groene gloed dicht bij de horizon.

  Hieronder een selectie van de mooiste foto’s op Twitter. Heb je zelf het noorderlicht gefotografeerd? Plaats een reactie onder dit artikel!

  Bronmateriaal

  "M1.7 solar flare with earth-directed CME" - Spaceweatherlive.com

  De afbeelding bovenaan dit artikel is niet van het noorderlicht in Nederland, maar is een algemeen copyrightvrije foto van het noorderlicht.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd