De zon blijft het komende decennium rustig

zon-2

De afgelopen elf jaar was de zon relatief rustig met weinig zonnevlekken, coronale massa-ejecties en zonnevlammen. Wetenschappers verwachten dat onze moederster ook het komende decennium niet gaat vlammen.

Iedere cyclus duurt elf jaar. De 23e zonnecyclus – die duurde van 1996 tot 2008 – was redelijk spectaculair. In oktober 2003 zorgde een X17,2-zonnevlam voor fraai poollicht, dat ook in Nederland en België te zien was. Op 2 april 2001 ontstond de tweede grootste zonnevlam ooit geregistreerd, namelijk een X20-zonnevlam. Deze uitbarsting was echter niet naar de aarde gericht.

De 24e zonnecyclus, die in 2008 begon, valt tegen. Nog nooit zijn er zo weinig zonnevlekken op de zon gespot. Tijdens het piekjaar waren er 79 zonnevlakken op de zon te zien, terwijl er in een normaal piekjaar tot wel 190 zonnevlekken te spotten zijn. Het aantal grote uitbarstingen is op één hand te tellen. De grootste uitbarsting vond plaats op 9 augustus 2011 en was een X6,9-zonnevlam. Dat stelt niet zoveel voor in vergelijking met de recordhouders van andere cyclussen.

Zonnecyclus 25
Wetenschappers Neil Sheeley en Yi-Ming Wang van het Naval Research Laboratory voorspellen dat de komende zonnecyclus, die eind dit decennium zal beginnen, ook rustig wordt. Zij beweren dat de huidige sterkte van de axisymmetrische component van het magnetisch veld van de zon gebruikt kan worden om de zonneactiviteit in de volgende cyclus te voorspellen. Volgens hen zal cyclus 25 daarom net zo zwak zijn als de 24e zonnecyclus.

Goed nieuws en slecht nieuws
Dat de zon rustig blijft, is goed nieuws voor astronauten en satellieten. Zij zullen weinig last hebben van de elektrisch geladen deeltjes van de zon. Het is minder goed nieuws voor fans van poollicht. Het betekent namelijk dat er tot 2030 waarschijnlijk nauwelijks poollicht te zien zal zijn in Nederland en België. Natuurlijk kun je wel afreizen naar de polen voor een spectaculaire lichtshow.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd