De zelfrijdende auto gaat waarschijnlijk helemaal geen energie besparen

De auto kan mensen er juist toezetten om nóg meer kilometers te maken.

De voordelen van de zelfrijdende auto lijken talloos. Zo kun je onder het rijden je filmpje afkijken, een boek lezen, een dutje doen of werken. Daarnaast zou de zelfrijdende auto – als alles naar behoren werkt – ook veiliger zijn en zorgen voor een betere doorstroming op de weg. De automatisering van de auto zou kortweg veel energie gaan besparen. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Meer kilometers
Onderzoekers claimen in een nieuwe studie van niet. Zo betogen ze dat de zelfrijdende auto waarschijnlijk zó handig en efficiënt is, dat we allemaal veel meer tijd in onze auto’s doorbrengen. Hierdoor gaan we dus veel meer de weg op. En dit zal de energiebesparende voordelen van de automatisering gedeeltelijk – of zelfs volledig – compenseren.

Energieverbruik

Mogelijk nemen mensen door de komst van de zelfrijdende auto ook minder vaak het openbaar vervoer en verbruiken op die manier ook meer energie. Zo kiezen autobezitters op dit moment nog wel eens de trein als ze naar een vergadering reizen, omdat ze dan nog even kunnen werken of ontspannen. Maar als je straks ook in je auto van A naar B gebracht kan worden zonder dat je zelf hoeft te rijden, wordt dat waarschijnlijk veel aantrekkelijker. Daarnaast zullen mensen ook meer gebruik maken van computers en televisies, die weer veel energie verbruiken.

Rebound-effect
De onderzoekers noemen dit ook wel het ‘rebound-effect’; wanneer mensen geld kunnen besparen om te reizen, gaan ze juist meer reizen waardoor eventuele voordelen worden gecompenseerd. Volgens de onderzoekers is het zelfs denkbaar dat we meer energie gaan verbruiken. “Dit is een goed mogelijk als we geen betere efficiëntie, beleid en toepassingen ontwikkelen,” zegt hoofdonderzoeker Morteza Taiebat.

Cijfers
Doordat we tijdens het rijden op onze computers kunnen werken of andere klusjes kunnen klaren, gaan we mogelijk veel tijd besparen. En hierdoor brengen we mogelijk meer tijd door in onze auto’s. De onderzoekers lieten er een aantal berekeningen op los. En ze kwamen erachter dat een tijdsbesparing van 38 procent al genoeg zou kunnen zijn om mensen aan te moedigen meer in hun auto te reizen. En hierdoor komt er van energiebesparing niet veel terecht.

De onderzoekers concluderen dat we waarschijnlijk veel meer kilometers gaan maken als de zelfrijdende auto eenmaal daar is. Hoe rijker je bent, hoe meer tijd je daarnaast in je auto zal doorbrengen. Hoewel de zelfrijdende auto qua veiligheid en tijdsbesparing zeker voordelen kan opleveren, waarschuwen de onderzoekers voor een toename van het energieverbruik en de eventuele vervuiling die hiermee gepaard gaat.

Bronmateriaal

"U-M study: ‘Induced’ driving miles could overwhelm potential energy-saving benefits of self-driving cars" - University of Michigan

Afbeelding bovenaan dit artikel: University of Michigan

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd