De wortels van de Native Americans liggen in Europa

totempaal in alaska

Wetenschappers hebben een 24.000 jaar oud skelet dat in de jaren twintig van de vorige eeuw in Siberië ontdekt werd, aan de nieuwste technieken onderworpen. En wat blijkt? Bijna dertig procent van de voorouders van de moderne inheemse Amerikanen is via deze jongen terug te leiden tot het westelijke deel van Eurazië.

Het skelet werd aan het eind van de jaren twintig van de vorige eeuw in Siberië ontdekt. Onderzoekers van de Texas A&M University reisden af naar het museum waar het skelet tentoongesteld wordt om het eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Zo stelden ze bijvoorbeeld vast dat het om een man gaat. Ook werd er DNA-materiaal uit de bovenarm van de jongen gehaald. “De resultaten verbaasden ons allemaal een beetje,” stelt onderzoeker Kelly Graf.

Europa
Uit eerder onderzoek naar oude resten van Native Americans bleek al dat deze Native Americans veel Europese kenmerken hadden. Vandaar dat sommige archeologen stelden dat de eerste Native Americans uit Europa kwamen zetten. Maar het skelet van de jongen – die ook Europese kenmerken vertoont – spreekt dat tegen. Uit het genetisch onderzoek blijkt namelijk dat de jongen genetisch gezien nauw verwant is aan de Native Americans van vandaag de dag, maar ook aan groepen die leven in Centraal-Azië, Zuid-Azië en Europa en met mensen die in de ijstijd in het Europese deel van Rusland, de Tsjechische Republiek en Duitsland leefden. “We denken dat deze mensen in de IJstijd heel mobiel waren en in staat waren om een verreikende genenpoel te handhaven die zich uitstrekte van het centrale deel van Siberië tot het westelijke deel van Centraal-Europa.” En daarmee reikte het leefgebied van de aan westelijk levende Europeanen verwante mensen veel verder richting het oosten, dan gedacht.

De restanten van de 24.000 jaar geleden gestorven jongen. Bij het skelet werden ook onder meer gereedschappen en een ketting teruggevonden. Afbeelding: De Hermitage in Rusland.
De restanten van de 24.000 jaar geleden gestorven jongen. Bij het skelet werden ook onder meer gereedschappen en een ketting teruggevonden. Afbeelding: De Hermitage in Rusland.

Siberië
Het skelet van de jongen verklaart daarmee waar die Europese eigenschappen die bij veel oude Natives aangetroffen werden, vandaan komen. De Native American heeft Europese roots. Tegelijkertijd suggereert het skelet dat de eerste Natives desalniettemin niet direct uit Europa kwamen zetten. “Onze studie bewijst dat de voorouders van de Native Americans vanuit Siberië kwamen en niet direct vanuit Europa, zoals sommigen eerder suggereerden.”

De grote vraag is nu wanneer de mensen vanuit Siberië naar Alaska en uiteindelijk naar Noord-Amerika kwamen zetten. “Hoewel onze resultaten dat vraagstuk niet direct op kunnen lossen, wijzen ze erop dat de voorouders van de Native Americans de Beringlandbrug – extreem noordoostelijk geleden deel van Rusland en Alaska – ergens na 24.000 jaar geleden bewoonden en Alaska en Amerika dus veel eerder kunnen hebben gekoloniseerd dan de op archeologisch vondsten gebaseerde schatting van 14.500 jaar geleden.”

Bronmateriaal

"Boy’s Skeleton In Siberia Raises New Questions About First Americans" - TAMU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kenwalker (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd