De WK-finale wordt… Brazilië vs Nederland!

wk2

Wie gaat het WK 2014 winnen? Dat is een vraag die iedereen bezig houdt, vooral nu de poules voor de knockoutfase ingevuld moeten worden. Analisten van Goldman Sachs hebben op basis van 14.000 voorspellingen de finale voorspeld: Nederland tegen Brazilië. En de nieuwe wereldkampioen wordt…

De afgelopen weken passeerden diverse modellen de revue. De meeste modellen houden echter geen rekening met de ontwikkeling van teams tijdens het WK. Zo worden vaak de ELO-ranking en de FIFA-ranglijst gebruikt, maar hier staan teams die uit het WK liggen – zoals Spanje, Italië en Engeland – nog ruim boven beter presterende teams.

Nederland is zo’n team. Voor de tijd verwachtten wetenschappers dat Nederland in de achtste finales eruit zou gaan tegen Brazilië. Maar de kaarten zijn opnieuw geschud. Nederland werd groepswinnaar en krijgt het nu relatief makkelijk tegen teams als Mexico en (mogelijk) Costa Rica.

Grote kans op een oranje finale
Goldman Sachs voorspelt dat Nederland 40,8% zeker is van een finaleplek. De kans is in ieder geval zeer groot dat Oranje de halve finale haalt (67,7%). België heeft een kans van 5,5% om de finale te halen.

Wie wordt wereldkampioen?
En gaat Nederland winnen van Brazilië? De analisten van Goldman Sachs voorspellen dat dit helaas niet gaat gebeuren. Brazilië wordt dus wereldkampioen (42,6%). De kans is ongeveer één op vijf dat Nederland wereldkampioen wordt, namelijk 17,7%. Aan het begin van dit WK was deze kans nog maar 5,6%. Veel andere modellen schatten de kans op een Nederlandse overwinning voor de tijd nog lager in: 3%. De kans dat een ander team dan Brazilië of Nederland wereldkampioen wordt is ruim 40%.

wk-voorspelling

Schema
Het schema hieronder laat de meest logische scenario’s zien. Denk jij ook dat Nederland voor de vierde keer als verliezend finalist het wereldkampioenschap verlaat? Of gaan we eindelijk eens een keer winnen? Reageer hieronder!

wk-voorspelling-2

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd