De wind voorkomt dat Antarctica snel opwarmt

zuidelijke oceaan

Nieuw onderzoek verklaart waarom Antarctica niet zo hard opwarmt als de andere continenten. Het heeft alles te maken met de wind boven de Zuidelijke Oceaan: die is in de afgelopen 1000 jaar nog nooit zo krachtig geweest.

“Naarmate de wind krachtiger wordt, houdt deze meer koude lucht boven Antarctica gevangen,” vertelt onderzoeker Nerilie Abram. “Daarom gaat Antarctica niet mee in de trend. Elk ander continent warmt op en de Noordpool warmt het hardst op van allemaal.” Hoewel het grootste deel van Antarctica dus koud blijft, smelt het ijs op het Antarctisch Schiereiland juist snel. De sterke winden bewegen er door de Straat Drake en zorgen ervoor dat dat gebied juist uitzonderlijk snel opwarmt.

WIST U DAT…

…onderzoekers eind vorig jaar honderd jaar oude foto’s ontdekt hebben in de hut van poolreiziger Scott?

De krachtigere winden boven de Zuidelijke Oceaan verklaren tevens waarom het zuidelijke deel van Australië de laatste tijd met zoveel droogte te maken heeft. De winden boven de Zuidelijke Oceaan brengen het zuidelijke deel van het continent regen. Maar nu de winden krachtiger worden, gaat de regenval aan de neus van Australië voorbij. “Antarctica steelt de Australische regen. En dat is geen goed nieuws.”

De onderzoekers trekken hun conclusie op basis van jaarringen en ijskernen. “De winden boven de Zuidelijke Oceaan zijn nu krachtiger dan op elk ander moment in de afgelopen 1000 jaar,” stelt Abram. Met name de laatste zeventig jaar zijn de winden in kracht toegenomen. “Door onze observaties te combineren met klimaatmodellen, kunnen we die krachtigere winden duidelijk verbinden aan een stijging van de broeikasgasssen.”

Bronmateriaal

"Ocean winds keep Australia dry, Antarctica cold" - ANU.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd