Nederland staat op de eerste plaats in de lijst met minste vrouwelijke wetenschappers. Een bedroevende prestatie. Slechts één op de vijf Nederlandse wetenschappers is vrouw, de overgrote meerderheid is man.
Wetenschappers hebben een enquete gehouden onder meer dan 350.000 mensen in 66 landen. Deelnemers moesten bepaalde woorden – bijv. ‘wiskunde’ en ‘fysica’ – koppelen met andere woorden als ‘jongen’, ‘man’ en ‘vrouw’.
De stereotyperingen bleken sterker te zijn in landen als Denemarken, Noorwegen en Nederland. Dit zijn landen die normaal gesproken voorop lopen als het gaat om gendergelijkheid. In Nederland hebben we relatief veel vrouwelijke kamerleden en ministers. Ook werken veel vrouwen, alleen blijkbaar niet in de wetenschap. “Daar wordt de wetenschap gedomineerd door mannen”, concludeert auteur David Miller van de Northwestern Universiteit.
Landen
Er zijn geen landen die slechter scoren dan Nederland. Op de tweede plek staat Hongarije, gevolgd door Vietnam, Zuid-Afrika, Estland en Japan. Het meest gelijkwaardige land is Macedonië, waar 52% van de promovendi en 49% van de wetenschappers vrouw is. Andere landen met gendergelijkheid zijn Portugal, Spanje, Antigua en Barbuda, Kroatië en Wit-Rusland. De hele lijst is hier te zien.
Verandering
Is dit te veranderen? Natuurlijk! “Je verandert stereotypering niet wanneer je de mannelijke wiskundeleraar ontslaat en een vrouw voor de klas zet”, zegt professor Alice H. Eagly, co-auteur van het paper. “Dit gebeurt pas wanneer mensen overal vrouwelijke wetenschappers zien, zoals in nieuwsartikelen, televisieshows en boeken.” Mannelijke dominantie in de wetenschap heeft een negatieve invloed op vrouwen. Waarschijnlijk hebben vrouwen het momenteel zwaarder tijdens sollicitatiegesprekken, omdat werkgevers de voorkeur geven aan een man.
Meer vrouwen op tv
Dus ook al zijn we fan van bekende wetenschapsmannen als Govert Schilling, Diederik Jekel en Vincent Icke; het is goed om vaker iemand als Ionica Smeets op de buis te zien!