De wereld wordt steeds warmer – en dat zal aanzienlijke invloed hebben op hoe we ons dagelijks leven vormgeven

Het onderzoek benadrukt de forse impact van extreme hitte op dagelijkse routines, waarbij vooral kwetsbare bevolkingsgroepen de grootste risico’s lopen.

De aarde warmt momenteel in razend tempo op en hitterecords worden steeds vaker gebroken. In de afgelopen jaren hebben veel plekken wereldwijd ongekende temperaturen ervaren. En het lijkt erop dat deze trend alleen maar zal toenemen. Een interessante vraag is wat deze warmte precies met ons doet. Een nieuwe studie onthult nu dat extreme hitte een grote invloed heeft op ons dagelijks leven, van de tijd die we thuis doorbrengen tot aan hoe we ons verplaatsen.

Dagelijkse routines
Hitte verandert dagelijkse routines. Zo toont de studie aan dat extreme hitte de tijd die mensen buiten doorbrengen aanzienlijk verkort. Tijdens zeer hete dagen blijven mensen vaker binnen, vermijden niet-essentiële uitjes (zoals winkelen) en ondernemen ook minder sociale activiteiten. Daarnaast passen mensen hun reisgedrag aan en kiezen ze ervoor om in de koelere delen van de dag, zoals de vroege ochtend of late avond, te reizen om de hitte van de middag te ontlopen.

Transport
Het onderzoek laat ook zien dat mensen hun vervoerskeuzes aanpassen bij extreme hitte. Het gebruik van de auto stijgt, terwijl het aantal ritten te voet, per fiets of met het openbaar vervoer aanzienlijk afneemt. Gemiddeld gezien daalt het aantal ritten met het openbaar vervoer op extreem hete dagen met bijna 50 procent. De auteurs wijzen erop dat deze verandering grote uitdagingen met zich meebrengt voor steden die duurzame vervoersmogelijkheden (zoals lopen en openbaar vervoer) willen stimuleren, vooral nu gemeenschappen steeds vaker met extreme weersomstandigheden te maken krijgen.

Kwetsbare groepen
De studie laat ook zien dat bepaalde groepen bijzonder kwetsbaar zijn voor de negatieve gevolgen van extreme hitte. Mensen met een laag inkomen en degenen zonder auto zijn vaak afhankelijk van lopen of openbaar vervoer, waardoor vooral zij blootgesteld worden aan verzengende temperaturen. Bovendien hebben deze mensen vaak minder flexibiliteit in hun werkrooster, wat betekent dat ze wel moeten reizen, zelfs als de temperaturen zeer hoog zijn. En dat blijkt ook uit het onderzoek. Hoewel mensen met een hoger inkomen op extreem hete dagen aanzienlijk minder reizen, laten mensen met een lager inkomen en zonder auto geen merkbare afname zien in hun dagelijkse reisgedrag. Een andere kwetsbare groep zijn ouderen, die grotere moeite hebben om hun dagelijkse routines aan te passen. Bovendien lopen zij een groter risico op sociale isolatie op dagen dat ze binnen moeten blijven vanwege de hitte.

Ongelijkheden
Kortom, het onderzoek toont aan dat extreme hitte al bestaande ongelijkheden verder vergroot. “Mensen die al in een nadelige positie verkeren, zoals die met een laag inkomen of afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, lopen tijdens hittegolven nog grotere risico’s,” legt onderzoeker Ram Pendyala uit. “Dit is een duidelijke oproep voor specifieke beleidsmaatregelen om de meest kwetsbare groepen in de samenleving te beschermen.”

Extreme hitte-dagen
Op basis van deze bevindingen doen de auteurs verschillende aanbevelingen om de effecten van extreme hitte te verminderen. Dit omvat het aanleggen van schaduwrijke openbare ruimtes en het verstrekken van vouchers voor vervoer. Daarnaast pleit de studie voor het afkondigen van ‘extreme hitte-dagen’, vergelijkbaar met sneeuwdagen, waarbij bedrijven en scholen vaak sluiten om de bevolking te beschermen. Tijdens dergelijke extreme hitte-dagen zouden mensen aangemoedigd moeten worden om binnen te blijven, niet naar hun werk hoeven te reizen en toegang moeten krijgen tot gekoelde ruimtes als hun eigen woning niet voldoende gekoeld wordt. Daarnaast kunnen stedelijke verbeteringen – zoals het planten van meer bomen en het gebruik van hitte-reflecterende materialen – helpen om steden beter bestand te maken tegen stijgende temperaturen.

Het onderzoek laat zien hoe hitte het dagelijks leven kan verstoren, met mogelijk zelfs schadelijke gevolgen voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving. En aangezien extreme hitte door klimaatverandering steeds vaker en ernstiger optreedt, zijn de resultaten van dit onderzoek zeer relevant. Het team hoopt dat hun bevindingen beleidsmakers zullen aanmoedigen om snel actie te ondernemen voor het ontwikkelen van meer hittebestendige steden. “Het aanpakken van de uitdagingen die gepaard gaan met extreme hitte is niet alleen een kwestie van stadsontwerp, het gaat ook om gelijkheid, de gezondheid en het welzijn van de bevolking,” stelt mede-auteur Irfan Batur. “We moeten resoluut handelen om ervoor te zorgen dat onze steden in staat zijn om alle inwoners te beschermen tegen de risico’s van extreme hitte.”

Bronmateriaal

"Extreme heat impacts daily routines and travel patterns, study finds" - Arizona State University (via EurekAlert)
Afbeelding bovenaan dit artikel: via Canva Pro

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd