Het eten van groente, fruit en eiwitrijk voedsel spelen allemaal een sleutelrol in het dieet van ouderen, zo stelt een nieuwe studie.
Iedereen weet dat een gezond voedingspatroon essentieel is voor je lichaam en geest. Maar waar bestaat zo’n ‘gezond dieet’ precies uit? En moeten we eigenlijk naarmate we ouder worden misschien andere voedingskeuzes gaan maken? Wetenschappers besloten dat in een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad International Journal of Public Health uit te zoeken. Want nu we steeds ouder worden, is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen wat voor voedingskeuzes we het beste kunnen maken.
Vergrijzing
“Op dit moment is de wereldbevolking in rap tempo aan het vergrijzen,” zegt onderzoeker Luna Xu tegen Scientias.nl. De verwachting is zelfs dat tegen 2050 één op de zes mensen 65 jaar of ouder zal zijn. Nu is dat ongeveer 1 op 11. Naarmate je ouder wordt neemt ook de kans op ziektes toe; denk bijvoorbeeld aan dementie. Mensen met dementie lijden vaker tegelijkertijd aan verschillende aandoeningen; zo hebben ze gemiddeld tussen de twee en acht aandoeningen die cognitieve of functionele beperkingen opleggen. De meest voorkomende comorbiditeit bij dementerenden is hart- en vaatziekten, diabetes en een hoge bloeddruk. En dat is natuurlijk niet heel bevordelijk voor het algehele welzijn. “We willen ouderen helpen een langer en beter leven te laten leiden,” zegt Xu. “Een gezond dieet is hierbij essentieel. Als onderzoekers moeten we dan ook meer wetenschappelijk bewijs leveren dat door in te grijpen in het voedingspatroon, we bepaalde chronische aandoeningen onder de oudere bevolking kunnen voorkomen of terugschroeven.”
Voedingspatroon
In de studie besloten de onderzoekers het eetpatroon van 139.000 oudere Australiërs aan een inspectie te onderwerpen. En de bevindingen zijn interessant. Want het onderzoeksteam bracht sterke verbanden aan het licht tussen bepaalde voedselgroepen, geheugenverlies, hartaandoeningen en diabetes. Zo blijkt dat het eten van groente en fruit de kans op geheugenverlies en hartaandoeningen aanzienlijk vermindert. “Eerdere studies hebben al het gunstige effect van groente en fruit tegen cognitieve stoornissen en dementie aangetoond,” zegt Xu. “Dat komt omdat groente en fruit rijk zijn aan antioxidanten die directe schade aan de hersencellen voorkomen.” Bovendien bevatten groente en fruit foliumzuur, wat ook de hersenen en het hart ten goede komt.
Geheugen
Het eten van veel eiwitrijk voedsel werd daarnaast geassocieerd met een verbeterd geheugen. “Dit kan te maken hebben met het eten van veel vis en zeevruchten,” legt Xu uit. “Vis speelt namelijk een belangrijke rol bij het voorkomen van geheugenverlies. Dit komt door de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Dit verlaagt de kans op beroertes, vermindert stemmingsaandoeningen en ondersteunt de neuronale gezondheid.”
Richtlijnen
In de studie bestudeerden de onderzoekers ook het verband tussen bepaalde voedselgroepen en leeftijdsgroepen. Hieruit kwam voort dat mensen van tachtig jaar en ouder die minder granen eten het grootste risico lopen op geheugenverlies en hartaandoeningen. “Mensen hebben de neiging om verschillende voedselkeuzes te maken naarmate ze ouder worden,” legt Xu uit. “En dat kan hun gezondheidstoestand beïnvloeden.” Volgens de onderzoeker benadrukt de studie dan ook de behoefte aan leeftijdsspecifieke richtlijnen voor gezonde voeding. “Ik denk dat één van de belangrijkste lessen uit onze studie is dat de voedingsbehoeften veranderen naarmate we ouder worden,” gaat Xu verder. “Eén advies over gezonde voeding is misschien niet voor iedereen geschikt, met name niet voor onze oudere bevolking.”
Uit de bevindingen blijkt dat groente, fruit en eiwitrijk voedsel voor de vergrijzende wereldbevolking cruciaal is. “Hoewel ik niet denk dat louter een gezond dieet geheugenverlies en andere aandoeningen op latere leeftijd volledig zal voorkomen, durf ik wel te zeggen dat het een hele belangrijke factor is voor het tegengaan van ziektes,” zegt Xu. “Door het voedingsgedrag te veranderen, zal het risico op bijvoorbeeld geheugenverlies en andere aandoeningen dramatisch afnemen.” Maar aan wat voor dieet moeten we dan specifiek denken? “Een goed voorbeeld is het mediterrane dieet,” vertelt Xu desgevraagd. “Mensen die zich houden aan het mediterrane dieet hebben tot wel 66 procent minder kans op cognitieve achteruitgang.” Bovendien heeft het nog meer voordelen. Zo verkleint het de kans op hartziekten en beroertes flink. Ook is het – ja echt! – met een mediterraan dieet mogelijk om zoveel te eten als je wilt zonder een grammetje aan te komen.