De voorlente lijkt al te zijn begonnen!

Het nieuwe jaar begint zacht. Zo zacht dat de natuur denkt dat het al voorjaar is. En dat is te zien!

De eerste bloeiende hazelaars zijn al gesignaleerd. En ook het speenkruid bloeit al, zo is op de site van De Natuurkalender te lezen.

Vroeg
Het is niet voor het eerst dat we getrakteerd worden op een vroege lente. De winter van 2011 (na december) was ook vrij zacht. En ook toen diende de voorlente zich twintig dagen eerder dan normaal aan. De echte herfst liet weer wat langer op zich wachten. De bladeren namen gemiddeld dertien dagen later dan normaal herfstkleuren aan en kwamen ook later naar beneden zetten. Geen wonder: het bleef tot diep in november mooi, zonnig weer. De natuur raakte daardoor zelfs een beetje van streek. Zo ging de gele lis, maar ook het fluitenkruid eind november spontaan weer bloeien.

WIST U DAT…

…Nederlandse kikkers in de herfst van 2011 het padje kwijt waren?

Zacht
En ook het einde van 2011 en begin van 2012 verloopt totnogtoe uitzonderlijk. Normaal hebben we in december te maken met gemiddelde temperaturen van zo’n 3,7 graden Celsius. Maar in 2011 had december te maken met temperaturen van 6,4 graden Celsius. En ook de eerste dagen van januari verlopen zacht. De weersvoorspellingen doen vermoeden dat het nog wel even zacht blijft en voor de optimistische vroegbloeiers zoals de hazelaar is dat maar goed ook.

De Natuurkalender is een initiatief van onder meer de universiteit van Wageningen. Vrijwilligers volgen de natuur op de voet. Ze houden bepaalde soorten nauwlettend in de gaten en melden bijvoorbeeld wanneer een plant gaat bloeien of de eerste blaadjes krijgt.

Bronmateriaal

"Groeiseizoen in 2011 zeer lang, voorlente 2012 dient zich al aan" - Natuurkalender.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Svdmolen (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd