De versieringen in spinnenwebben verklaard

Sommige wielwebspinnen versieren hun web. Onderzoek toont nu aan dat die versieringen niet puur decoratief, maar van levensbelang zijn.

De onderzoekers verzamelden een aantal wielwebspinnen van de soort Argiope keyserlingi en gaven de spinnen de gelegenheid om een web te bouwen. Daarna werden de spinnen en hun web in drie groepen ingedeeld. De onderzoekers lieten de eerste groep met rust, brachten kleine beschadigingen aan aan het web van de spinnen in de tweede groep en beschadigden het web van de spinnen in de derde groep flink.

Herstellen
De spinnen begonnen hun web daarop te herstellen. De spinnen die met grote beschadigingen zaten, bouwden in hun tweede web veel meer versieringen in. Dat wijst erop dat de spinnen de versieringen gebruiken om te voorkomen dat anderen het web kapotmaken. De versieringen maken het web namelijk beter zichtbaar.

WIST U DAT…

…mannelijke wolfspinnen de vrouwtjes opeten?

Tactisch
“De spinnen gebruiken de versieringen heel tactisch,” legt onderzoeker Andre Walter uit. “Ze maken onderscheid tussen beschadigingen die dagelijks ontstaan – doordat de prooi het web raakt – en ongebruikelijke beschadigingen door ongewenste bezoekers.”

De spinnen die door de onderzoekers bestudeerd werden, leven in hun web. Mogelijk verklaart dat waarom het zo belangrijk is dat het web van de Argiope keyserlingi heel blijft: het is niet alleen hun middel om aan eten te komen, ze wonen er ook. En daarom is het voor de spin de moeite waard om een extra inspanning te leveren en het web goed zichtbaar te maken.

De foto helemaal bovenaan dit artikel is gemaakt door Amos T Fairchild. De foto onderaan is van de hand van James Niland (beiden via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd