De verkiezingen winnen? Zorg dat er over u getwitterd wordt!

follow

Wetenschappers hebben een nieuw middel ontdekt om te voorspellen wie de verkiezingen gaat winnen: Twitter! Hoe meer er over een partij getwitterd wordt, hoe meer stemmen deze ook krijgt. En het maakt niet uit of die tweets positief of negatief zijn.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 537 miljoen tweets die rondom de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden de wereld in gestuurd werden, bestudeerden. De wetenschappers ontdekten dat de uitslag van de verkiezingen aan de hand van het aantal tweets over een bepaalde partij te voorspellen was. Hoe meer er over de partij getwitterd werd, hoe meer stemmen deze ook kreeg. Ongeacht of die tweets nu positief of negatief waren. “We noemen dit de ‘alle publiciteit is goede publiciteit’-ontdekking,” vertelt onderzoeker Fabio Rojas. “Zelfs als je iemand niet mag, praat je alleen over diegene als deze belangrijk is.”

In hun studie hielden de onderzoekers ook rekening met andere factoren die invloed kunnen hebben op een verkiezingsuitslag. Denk bijvoorbeeld aan de aandacht die de media aan bepaalde kandidaten schenken. Maar ook de sociaal-demografische achtergrond van de kiezer. Zelfs als die factoren werden meegenomen, bleken tweets nog goed te kunnen voorspellen wie de verkiezingen ging winnen.

“Onze resultaten laten zien dat er een enorme, ongebruikte, betrouwbare bron van data is die ons inzicht kan geven in de publieke opinie,” stelt onderzoeker Joseph DiGrazia. “Met een juiste stukje planning zou iemand de verkiezingen in 2014 (voor het Huis van Afgevaardigden, red.) op de eigen computer kunnen monitoren,” voegt onderzoeker Karissa McKelvey toe.

Bronmateriaal

"Study finds more tweets mean more votes for political candidates" - American Sociological Association (via Eurekalert.org).
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Slava Murava Kiss (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd