De vele verrassende voordelen van een goede sport-bh voor hardlopers

Hardlopen is gezond voor lichaam en geest, maar een goede voorbereiding is belangrijk om blessures te voorkomen. Én om je sportprestaties te verbeteren. Zo beschermt een goede sport-bh niet alleen tegen allerlei kwaaltjes, je gaat er ook harder door lopen. 

Uit een nieuwe bewegingsstudie blijkt namelijk dat een betere ondersteuning van de borsten bij vrouwelijke hardlopers zorgt voor een grotere stijfheid van het kniegewricht. Hierdoor verandert de biomechanica van het onderlichaam, wat allerlei positieve effecten met zich meebrengt.

Pijn aan de borsten
Voor zowel mannen en vrouwen zijn goede hardloopschoenen misschien wel het belangrijkst om blessures te voorkomen. Zo kunnen oude of slechte schoenen de klappen van het rennen op asfalt onvoldoende opvangen, waardoor je bijvoorbeeld last kunnen krijgen van je scheenbeenvlies of je kniegewrichten. Bij vrouwen komt daar nog bij dat ze pijn kunnen krijgen aan hun borsten door het hardlopen. Dat is bij sommigen zo erg dat ze helemaal niet meer gaan hardlopen.

Lager zuurstofverbruik
Uit eerder onderzoek bleek al dat een goed zittende sport-bh zorgt voor een betere ondersteuning van de borsten. Hierdoor bewegen de borsten een stuk minder en verbetert ook de sportprestatie. Je gaat er dus harder en verder door rennen. Goede borstondersteuning is gelinkt aan een lager zuurstofverbruik en een betere bewegingstechniek. Amerikaanse onderzoekers van de University of Memphis gingen nog dieper in op de effecten van het dragen van een goede sport-bh. “De biomechanische processen die verantwoordelijk zijn voor de verbeterde hardloopprestaties bij goede borstondersteuning waren voor een groot gedeelte nog onbekend. We zijn daarom op zoek gegaan naar de beste strategieën voor vrouwen om de borstpijn bij het rennen te verminderen. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft hier last van”, vertelt onderzoeker Douglas Powell.

Stijfheid is positief
Hij bestudeerde samen met anderen de verschillen in stijfheid van het kniegewricht bij zwakke borstondersteuning, goede borstondersteuning en zonder borstondersteuning. Hoe stijver het kniegewricht, hoe efficiënter de beweging en hoe lager het risico op blessures. Twaalf recreatieve hardloopsters met een B-, C- of D-cup moesten op drie verschillende manieren op de loopband hardlopen: zonder bh, met een slappe bh en met een sterk ondersteunende sport-bh. De stijfheid van het kniegewricht en de beweging van de borsten werd gedurende het rennen opgemeten en berekend. Hun hardloopbewegingen werden minutieus geanalyseerd met behulp van reflecterende stickers op allerlei lichaamsdelen, camera’s en een complex biomechanisch computermodel.

Betere prestaties, minder blessures
Uiteindelijk bleek dat een matig ondersteunende bh tot 2 procent meer stijfheid van het kniegewricht leidt en een sterk ondersteunende bh 5 procent extra stijfheid oplevert. Uit deze gegevens, gecombineerd met resultaten uit eerdere onderzoeken, concluderen de onderzoekers dat een goede sport-bh gemiddeld voor 7 procent betere hardloopprestaties zorgt. “Onze studie laat zien dat borstondersteuning niet alleen de bewegingen van de borsten beïnvloedt, maar dat er bewegingsveranderingen in het hele lichaam ontstaan”, aldus Powell. “Slechte borstondersteuning leidt tot mindere sportprestaties, meer kans op blessures en er is zelfs een groter risico op het ontwikkelen van chronische rug- en borstpijn.”

Niet zomaar een kledingstuk
Het belang van een sport-bh wordt nogal eens onderschat. “Er is in de afgelopen vijftig jaar vrij weinig innovatie geweest wat betreft het ontwerp van bh’s. Ons onderzoek bouwt verder op eerder onderzoek en laat zien dat een sport-bh niet zomaar een kledingstuk is. Het is een onmisbaar onderdeel in de sportuitrusting van vrouwen, dat niet alleen de prestaties verbetert, maar ook de kans op blessures verlaagt en een belangrijke rol kan spelen in de algehele gezondheid van vrouwen”, besluit Powell. Het loont dus zeker de moeite om een goed exemplaar aan te schaffen.

Bronmateriaal

"Increasing breast support is associated with altered knee joint stiffness and contributing knee joint biomechanics during treadmill running" - Frontiers in Sports and Active Living
Afbeelding bovenaan dit artikel: Andrea Piacquadio / Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd