De vele gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet, aangetoond bij tweelingen

Puur plantaardig eten blijkt niet alleen voordelen te hebben voor de planeet, maar ook voor ons lichaam. In slechts twee maanden tijd verbeterde de hartgezondheid van tweelingen, die een veganistisch dieet volgden. Ook ging hun bloedsuikerspiegel er flink op vooruit en vielen ze af.

Voor hun studie rekruteerden onderzoekers van Stanford University 22 gezonde identieke tweelingen om te kunnen controleren voor genen, opvoeding en leefstijl. De tweelingen werden in twee groepen verdeeld. Allebei kregen ze een gezond dieet voorgezet met groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden. Het enige verschil was dat de ene helft van de tweeling een gezonde hoeveelheid vlees kreeg, terwijl de andere helft puur plantaardig at.

Acht weken diëten 
Tijdens de eerste vier weken van het experiment ontvingen beide groepen speciaal klaargemaakte maaltijden voor ontbijt, lunch en avondeten. Ook kregen ze strikte instructies over wat voor tussendoortjes ze nog mochten nemen. De vier weken daarna moesten de deelnemers doorgaan met hun dieet maar mochten ze wel zelf boodschappen doen en koken. “Hoewel gewichtsverlies niet werd ontmoedigd, was ons dieet niet ontworpen om af te vallen en bevatte het ook geen energierestricties”, schrijft Stanford-wetenschapper Matthew Landry in zijn paper. “Mensen werd gezegd te eten tot ze genoeg hadden.”

Slecht cholesterol
Het dieet bleek voor iedereen gezond. Ook bij de vleeseters verbeterde de gezondheid van hart en vaten, maar de groep die enkel plantaardig had, ervoer de grootste voordelen. Niet alleen verbeterde hun bloedsuikerspiegel met 20 procent, ook de hoeveelheid slecht LDL-C-cholesterol verminderde. Dit eiwit vervoert vetmoleculen door het lichaam, vooral cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Het optimale LDL-C-niveau is onder de 100mg/dL. Het gemiddelde voor het experiment lag bij de vleeseters op 118,5 mg/dL en dat zakte naar 116,1. Bij de veganistische groep daalde het van 110,7 naar 95,5 mg/dL.

Identieke tweelingen
De tweelingen waren behalve een interessante, ook een bijzondere onderzoeksgroep, vertelt voedingswetenschapper Christopher Gardner van Stanford University. “Niet alleen leverde deze studie een baanbrekende manier op om aan te tonen dat een veganistisch dieet gezonder is dan een conventioneel omnivoor dieet, maar de tweelingen waren ook geweldig om mee te werken. Ze kleedden zich hetzelfde, praatten op dezelfde manier en deelden een gevoel voor humor dat je alleen kunt hebben als je veel tijd met elkaar doorbrengt.”

Ook goed voor darmflora
Uiteindelijk waren de conclusies overduidelijk. “Gebaseerd op deze resultaten en als je kijkt naar levensverwachting dan zouden de meesten van ons baat hebben bij een meer plantaardig dieet”, aldus Gardner. “Een veganistisch dieet heeft bovendien nog extra voordelen, zoals een gezondere darmflora en een kleiner verlies van telomeren, wat het verouderingsproces in het lichaam vertraagt.” Daarvoor hoef je niet strikt veganistisch te gaan leven. “Het is belangrijker om meer plantaardig voedsel toe te voegen aan ons eetpatroon.”

Vitamine B12
Dat is niet altijd makkelijk, beamen de onderzoekers. Zo kan er een vitamine B12-tekort ontstaan. Mensen die volledig veganistisch leven, wordt dan ook aangeraden om daar supplementen voor te nemen. Het mag echter geen reden zijn om niet plantaardig te eten. “We kunnen de groeiende hoeveelheid bewijs voor de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet niet meer negeren. Het gaat om gewichtsverlies, een lagere bloeddruk, een kleinere kans op diabetes en een verminderd risico op hartklachten.”

Niet polariseren
En aangezien de gezondheidsvoordelen ook, zij het in mindere mate, werden waargenomen in de controlegroep, zou een stapje richting meer plantaardig eten al goed zijn voor de gezondheid. “Dus laten we al te polariserende standpunten vermijden en in plaats daarvan elkaar aanmoedigen om gezondere keuzes te maken in plaats van een absolute overstap te willen maken naar veganisme. Dan is de kans groter dat mensen echt van gedachten veranderen en hun aanpassingen volhouden”, aldus de onderzoekers.

Bronmateriaal

"Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins" - JAMA
Afbeelding bovenaan dit artikel: Gpoint Studio

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd