De trompet van een narcis is een nieuw orgaan

Iedereen kent de trompetnarcis wel. Deze heldergele plant heeft een forse trompet. Lange tijd vragen wetenschappers zich al af wat de trompet van een narcis is. Bloemen bestaan traditioneel uit vier onderdelen: kelkbladeren, kroonbladeren, meeldraden en vruchtbladen. Een wetenschapper van de universiteit van Oxford denkt dat de narcis een vijfde orgaan is.

Tot nu toe zagen wetenschappers de trompet van een narcis als een verlengstuk van de kroonbladeren. Toch vond wetenschapper Robert Scotland dit geen bevredigend antwoord. Hij en zijn team onderzochten hoe tulpen ontstaan, om er zo achter te komen wat de trompet van een narcis eigenlijk is.

Scotland ontdekte dat de de vier organen van de plant ontstaan voordat de trompet zich vormt. Kortom, de trompet maakt geen deel uit van de kroonbladeren of de meeldraden, maar van een gebied met de naam hypanthium. De trompet van een narcis is dus een nieuw orgaan.

“Het fascineert mij dat de meeste planten slechts vier organen hebben”, zegt Scotland. “Er zijn zoveel verschillende soorten bloemen, maar toch is het basissysteem goed bewaard gebleven. De evolutie van nieuwe kenmerken in zo’n systeem is interessant om te onderzoeken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd