De toekomst van Jupiter? Bijzonder warmpjes!

Jupiter kan in de toekomst, wanneer de zon verandert in een rode reus, wel eens veranderen in een hete Jupiter. Dat voorspellen wetenschappers.

Over enkele miljarden jaren verandert onze zon in een rode reus. Sterren zetten waterstof om in helium om licht en andere straling te produceren. Maar op een gegeven moment is er geen waterstof meer. Hierdoor stort de ster in. Dat leidt tot een stijging van de druk en temperatuur. Op een gegeven moment is de druk zo hoog dat helium gefuseerd kan worden. En dan wordt de ster een rode reus. Zo’n rode reus is aanzienlijk groter dan de oorspronkelijke ster, omdat de kern meer energie produceert.

Groter
Doordat de ster groter wordt, neemt deze vanzelfsprekend meer ruimte in. Waarschijnlijk worden planeten in de buurt van de zon dan ook door de sterk groeiende ster verorberd. Dat geldt bijvoorbeeld voor Mercurius en Venus, maar ook voor de aarde.

Straling
De ster wordt ook duizenden keren helderder. De planeten die zich nog rond de ster bevinden, worden sterker bestraald. Maar vooral Jupiter moet het ontgelden, zo blijkt nu dus uit nieuw onderzoek. De planeet kan wel eens meer bestraald worden dan bijvoorbeeld de hete Neptunus GJ 436b nu wordt (een hete Neptunus is een kleinere variant van een hete Jupiter). En dus kan Jupiter in die periode wel eens veranderen in een hete Jupiter.

Modellen
Dat schrijven wetenschappers in hun paper dat in september wordt gepubliceerd. Ze baseren hun conclusie op modellen. “Om te achterhalen welke eigenschappen zulke planeten (rondom een ster die een rode reus gaat worden, red.) in de toekomst hebben, ontwikkelden we een model,” zo schrijven de onderzoekers. Met dat model konden ze achterhalen hoe ver een object van een ster kon staan wilde dit object doordat de ster een rode reus werd toch nog uitgroeien tot een hete Jupiter. Het model toont onder meer aan dat Jupiter in zo’n geval inderdaad uit kan groeien tot een hete Jupiter.

Nu heeft Jupiter nog een temperatuur van zo’n 152 Kelvin. Maar dat kan nadat de zon een rode reus is geworden wel eens meer dan 1000 Kelvin worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd