De tien indrukwekkendste moderne wereldwonderen

Van de zeven klassieke wereldwonderen in het oude rijk van Alexander de Grote is er slechts eentje overgebleven: de piramide van Cheops. Tijd om een nieuwe lijst samen te stellen! Scientias.nl verzamelde de tien indrukwekkendste moderne wereldwonderen. Geniet van de meest imposante moderne én historische bouwwerken.

Chinese Muur, China
Een verdedigingswal met een lengte van 6.259 kilometer. Het lijkt onmogelijk, maar ooit bouwden Chinezen deze muur om het Chinese Keizerrijk te beschermen. In het jaar 200 voor Christus begon de bouw. Pas ten tijde van de Ming-dystanie (1368-1644) was het werk klaar. In de hoogtijdagen bewaakten meer dan een miljoen mensen de muur vanuit ruim duizend forten en uitkijktorens. Niet mis! De Chinese Muur zou te zien zijn vanaf de maan, maar dat is niet waar. De muur is lang, maar ook veel te smal. Zelfs vanuit het internationale ruimtestation is de Chinese muur niet te zien.

Piramide van Cheops, Egypte
De Piramide van Cheops is het enige klassieke wereldwonder dat bewaard is gebleven. De piramide was tot 1311 het hoogste gebouw ter wereld. Met zijn 146 meter stak de piramide over ieder gebouw heen, tot de Londense Kathedraal van Lincoln het record overnam. De piramide heeft 2,3 miljoen stenen met een gewicht van 2.300 kilo per stuk. De piramide is tussen 2551 en 2472 voor Christus gebouwd. De piramide is een soort graftombe: een lange gang leidt naar twee grafkelders. Er zijn mogelijk nog meer kamers in de piramide aanwezig, zoals de Zaal der Archieven. Deze en andere kamers moeten nog ontdekt worden. Als ze bestaan, ten minste.

Machu Picchu, Peru
Spanjaarden vernietigden veel Incasteden, maar gelukkig vonden zij niet alle steden. Machu Picchu bleef verborgen tussen steile bergen en bestaat vandaag de dag nog. Machu Picchu was waarschijnlijk geen gewone stad. Door de ontoegankelijkheid was het waarschijnlijk een buitenverblijf voor koningen en hoogeplaatsen. De bouw van de stad begon in 1440. Tot 1532 bleef de stad bewoond. Toen versloegen Spanjaarden het Rijk van de Inca, en konden de edelen Machu Picchu niet meer bereiken. Sinds een artikel in de National Geographic in 1913 is Machu Picchu een toeristische attractie. De onbewoonde Incastad trekt jaarlijks 400.000 toeristen.

Palm Deira, Dubai
Palm Deira is het grootste van de palmeilanden bij Dubai. Na de voltooiing heeft het een lengte van 12,5 kilometer en een breedte van 7,5 kilometer. Als dit eiland en de twee andere Palmeilanden ooit af zijn, dan worden er tientallen luxe hotels gebouwd. Daarnaast komen er exclusieve strandvilla’s, appartementen, waterparken, restaurants, winkelcentra en sportfaciliteiten. De bouw van de drie palmeilanden begon in 2004. Wanneer de eilanden klaar zijn? Wie zal het zeggen! Dubai is zo goed als failliet, dus het is de vraag of de palmeilanden ooit af zullen zijn.

Taj Mahal, India
De Taj Mahal is een mausoleum ter ere van Mumtaz Mahal, de hoofdechtgenote van de heerser van het Mogoelrijk: Shah Jahan. Zij overleed in 1631 in het kraambed. In 1648 was de Taj Mahal af. Shah Jahan stierf in 1666, waarna zijn lichaam in het mausoleum werd bijgezet. De Taj Mahal is een mengelmoes van islamitische en hindoe-architectuur. Op de marmeren buitenmuren zijn kleine details aangebracht, o.a. van rozen en bladeren. De vier minaretten zijn later gebouwd.

Stonehenge, Groot-Brittannië
Stonehenge nabij Amesbury in Engeland was ooit een megalitische begraafplaats. De bouw aan het monument begon ergens rond het jaar 2.300 voor Christus. Toeristen die de plek bezoeken zien een arrangement van grote staande stenen in een cirkel. In veel Europese landen zijn soortgelijke megalietconstructies aangetroffen, zoals de Hunebedden in Nederland. Elk jaar wordt de zonnewende groots gevierd bij Stonehenge. De zon staat dan achter de ‘Heel Stone’, een bijzondere gebeurtenis.

Rode Plein, Moskou
Het Rode Plein is niet alleen het hart van Moskou, het is ook het hart van Rusland. Aan het gigantische plein grenst het Kremlin met zijn kathedralen en tsarenpaleizen. Na een grote stadsbrand in 1493 bleef er een lege plek over in de stad Moskou. De lege plek werd tijdelijk gebruikt als marktplein, later vonden er publieke ceremonies plaats. Een van de mooiste gebouwen aan het Rode Plein is de Pokrovkathedraal. De blikvanger van het Rode Plein is tussen 1555 en 1560 gebouwd ter ere van de overwinning van Ivan de Verschrikkelijke op de Tataren in de stad Kazan. Er gaat een mooi verhaal rond over de kathedraal, maar het is niet zeker of dat echt klopt. Toen de architect de kathedraal had voltooid, vroeg Ivan aan hem of hij een nog mooier gebouw kon maken. De architect zei ‘ja’, waarna Ivan zijn ogen uitstak. Zo bleef de Pokrovkathedraal het mooiste gebouw ter wereld.

Moai-beelden, Paaseiland
Toen Jacob Roggeveen in 1722 ‘Paasch-Eyland’ ontdekte, zag hij honderden standbeelden. Deze beelden zijn honderden jaren eerder gemaakt door verschillende Rapa Nui-stammen. De reden achter het maken van de beelden, is niet bekend. Het kan zijn dat de standbeelden werden gecreëerd om het land vruchtbaar te maken of om de rang en status van verschillende stammen te benadrukken. De Moai-beelden werd in verschillende steengroeves op Paaseiland uitgehakt en vervolgens op boomstammen naar de gewenste locatie gerold.

Hagia Sophia, Turkije
Eerst was het een kerk, toen een moskee en nu een museum. Hagia Sophia in de Turkse stad Istanbul is een bijzonder gebouw. Het gebouw was de kathedraal van Constantinopel in het Byzantijnse Rijk. Omstreeks het jaar 536 begon keizer Justinianus I aan de bouw van het huidige gebouw. Door de verovering van Constantinopel door het Ottomaanse Rijk werd Hagia Sophia in 1453 een moskee. Sinds een kleine honderd jaar is de moskee een museum. Hagia Sophia bevat ongeveer dertig miljoen mozaïektegels, die een totaal gebied bestrijken van 7.570 vierkante meter. Bijzonder zijn de hoge en oude minaretten. Tegenwoordig wordt Hagia Sophia vaak gebruikt als voorbeeld voor nieuwe moskee’s.

Potala-Paleis, Tibet (China)
Het Potala-Paleis in Lhasa was tot de vorige eeuw het winterpaleis van de dalai lama’s. Het witte gebouw heeft dertien verdiepingen met meer dan duizend kamers. In de tempel bevinden zich ongeveer 200.000 beelden. Voor de eerste wolkenkrabbers werden gebouwd, was het Potala-Paleis het grootste gebouw ter wereld. In de geschiedenis is het gebouw regelmatig aangevallen door de Chinezen, zoals in 1959 en 1966. In totaal zijn 100.000 werken, waaronder schriften, historische documenten en schilderijen, weggehaald, beschadigd of vernietigd. Slechts 2.300 bezoekers mogen dagelijks naar binnen in het paleis. Vaak wordt dit quotum vroeg in de ochtend al gehaald.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd