De superbus van Wubbo Ockels: openbaar vervoer 2.0?

Ooit van de superbus gehoord? Dit is een vervoersmiddel dat is ontworpen door astronaut Wubbo Ockels. De lange autobus kan zonder problemen een afstand van 250 kilometer per uur afleggen. Een werkend prototype van de superbus is in mei 2011 te zien op een beurs in Dubai.

“Het is eerste wat ik dacht: er moet iets komen wat beter is dan wat er nu is”, vertelt Ockels. “Waarom dan niet een hogesnelheidsbus?”

De Superbus is een alternatief voor vervoersmiddelen als de bus en de trein. Zo kan de Superbus over normale wegen rijden. Om de maximale snelheid van meer dan 300 kilometer per uur te bereiken, moet de Superbus op een afgeschermde busbaan rijden. De gemiddelde cruisesnelheid is volgens Ockels circa 250 kilometer per uur.

Ferrari-ervaring
De bus ziet er zeer aerodynamisch uit en biedt plaats aan 23 passagiers. “Heel veel mensen krijgen nooit de kans om in een Ferarri te rijden, maar zij kunnen straks wel voor de prijs van een treinkaartje in de superbus rijden”, aldus Ockels.

WIST U DAT…

…het altijd gekker kan? Wat dacht u van deze Chinese bus?

Besturing
Volgens Ockels rijdt de superbus zo comfortabel, dat de bestuurder de snelheid nauwelijks doorheeft. Qua besturing voelt de superbus aan als een kruising tussen een trein, sportwagen en een straalvliegtuig.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd