De stad: de redding van de bij

Bij Parijs denkt u misschien aan de Eiffeltoren en de Champs-Elysees. Helemaal goed, maar vergeet de bijen niet! Parijs is met 400 bijenkasten hard op weg de grootste bijenstad ter wereld te worden. En de bijen vinden het prachtig. Waar ze op het platteland massaal uitsterven doen ze het in de stad prima: ze zijn immuun voor ziektes en produceren potten vol honing.

De bijen bevinden zich op de daken van appartementen, op balkons en in parken. Menig hotel of restaurant in Parijs heeft dankzij die nieuwe hobby een authentiek winkeltje met ‘eigengemaakte’ honing kunnen openen. Bijen houden is uitgegroeid tot een trend en die laten de Parijzenaren natuurlijk niet zomaar voorbijgaan.

Crisis
Tegelijkertijd zijn dit soort initiatieven hard nodig. Er is namelijk een crisis gaande in bijenland. Op het platteland neemt het aantal bijen in grote delen van Europa en Amerika rap af. Alleen in Frankrijk zijn er de afgelopen vijftien jaar al 100.000 bijenkasten verdwenen. De honingproductie is teruggevallen van 32.000 naar 20.000 ton.

Oorzaken
Dat het diertje het de laatste jaren zo moeilijk heeft, heeft volgens experts verschillende oorzaken. Pesticiden, de afname van de biodiversiteit en mijt zijn er enkele. Zelfs het gebruik van mobiele telefoons wordt soms als bedreiging aangedragen. Ingrijpen is hoe dan ook noodzakelijk. Dat juist de stad nu de redding van de bij is, is op het eerste gezicht wat raar. Maar de bijen gedijen er prima bij.

Productie
De ziektes waaraan de bijen op het platteland massaal bezwijken, lijken de bijen in de stad niet te kunnen deren. Bovendien leveren de diertjes tussen de drukte van de stad ook nog eens veel meer honing af. Zo’n vijftig kilo per jaar. En in topjaren tachtig. Op het platteland is een imker blij als zijn diertjes zo’n dertig kilo honing kan incasseren.

Waarom?
Waarom doen de bijen het vooral in de stad Parijs zo goed? Sinds tien jaar mogen er in Parijs geen pesticiden meer worden gebruikt. Dat helpt natuurlijk. De hitte die door alle bedrijvigheid in de stad hangt, wordt ook door de bijen gewaardeerd. Ze gaan zich er eerder door voortplanten. Maar de belangrijkste reden voor het succes van Parijs zijn..de bloemen. Die komen tegenwoordig veelvuldiger in de stad voor dan op het platteland. Op balkons, in tuinen, parken en bermen doen de stedelingen er alles aan om de kleur het hele jaar door te behouden. En daar profiteert de bij van.

Steken
Natuurlijk moet het leven met al die prikgrage dieren in de buurt wel veilig blijven. Vandaar dat in Parijs wat regels zijn opgesteld. De bijenkasten moeten bijvoorbeeld minstens 25 meter uit de buurt van ziekenhuizen en scholen blijven. De meest gehouden bij is bovendien ongevaarlijk en steekt zelden. En de stadse honing? Die is prima! In de honing die in Parijs gemaakt wordt, bevinden zich zo’n 250 verschillende soorten pollen. En weer steekt het platteland daar bleekjes bij af: daar telt de honing hooguit twintig soorten pollen.

“Het is een nare paradox dat stadse bijen het beter doen dan de bijen op het platteland,” vindt Olivier Darne, een Parijse imker. “Ik wens dat het anders was. Maar als je al je middelen opgebruikt dan blijf je met lege handen achter. En dat proberen de bijen ons nu te vertellen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd