De spaceshuttle: de mooiste foto’s

Met de lancering van Atlantis komt een einde aan het spaceshuttletijdperk. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog: de mooiste kiekjes op een rij.

In 1981 is het dan eindelijk zover: de eerste spaceshuttle gaat de lucht in. Columbia begint aan de allereerste missie: STS-1.

De lancering van Columbia. Foto: NASA.

Ver weg
In 1984 kiest astronaut Bruce McCandless het hazenpad. Hij zweeft maar liefst honderd meter van de spaceshuttle vandaan. Nog nooit was iemand zover van de spaceshuttle afgeweken. Het levert de bekende foto’s op.

Bruce McCandless zweeft in de ruimte. Foto: NASA.

Klein
De spaceshuttle Atlantis lijkt wel heel erg klein op deze foto. Het silhouet van de spaceshuttle steekt duidelijk af ten opzichte van de zon. Ook het ISS is al wel eens op deze manier gekiekt (zie de foto onder). Op deze foto is te zien dat er ook nog een spaceshuttle aan het ISS vastzit.

Voor de zon. Foto's: NASA.

Balanceren
Een astronaut balanceert op de robotarm. Met behulp van deze arm worden ruimtewandelingen een stuk gemakkelijker.

Foto: NASA

Hubble
De spaceshuttle bracht een belangrijk instrument van de moderne wetenschappers in de ruimte: Hubble. Maar ook in de ruimte hebben machines hun onderhoud nodig. En dus gaan er regelmatig astronauten op uit om Hubble na te kijken en hier en daar te verbeteren. Dat levert prachtige foto’s op waarop pas echt te zien is hoe groot de telescoop is.

De robotarm brengt een astronaut bij Hubble. Foto: NASA

Uniek
Enkele weken geleden maakte astronaut Paolo Nespoli een unieke foto. Hij vereeuwigde de spaceshuttle Endeavour terwijl deze verbonden is met het ISS. Hoewel de situatie niet zo bijzonder is – spaceshuttles bezoeken het ISS regelmatig – is de foto dat wel. Er werd namelijk nog nooit een kiekje gemaakt van het ISS terwijl deze verbonden is met een spaceshuttle. Hier vindt u nog meer foto’s.

Het ISS en de spaceshuttle. Foto: Paolo Nespoli.

Vanuit het vliegtuig
De foto die Stephanie Gordon maakte, mag niet in dit rijtje ontbreken. Zij kiekte de lancering van Endeavour wel vanaf een heel bijzondere locatie: een vliegtuig. Op de foto is te zien hoe Endeavour door het wolkendek heen breekt. Gordon maakte ook een filmpje.

De lancering van Endeavour. Foto: Stephanie Gordon.

Laatste keer
Discovery stijgt voor de allerlaatste keer op. Een historisch moment. Discovery gaat de boeken in als het werkpaard onder de spaceshuttles: deze shuttle maakte de meeste kilometers en de meeste missies mee.

Discovery stijgt op. Foto: NASA.

Atlantis
De allerlaatste spaceshuttle staat klaar voor vertrek. Op de foto is te zien hoe de vracht omhoog wordt getakeld. Deze wordt in Atlantis gehesen. De vracht bestaat onder meer uit voorraden en reserve-onderdelen voor het ISS.

Atlantis. Foto: NASA.

De foto bovenaan dit artikel laat zien hoe spaceshuttle Endeavour het ISS nadert. Foto: NASA.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd