De snelste auto ter wereld

 TECHNOLOGIE  De snelste auto ter wereld is bijna klaar. Rosco McGlashan werkt in het Australische Perth aan zijn raketauto. Hij is van plan om het wereldrecord te verbreken. De auto moet binnen twintig seconden optrekken van 0 naar 1.600 kilometer per uur. Snel genoeg om door de geluidsbarrière te breken.

Het huidige wereldrecord staat op naam van Andy Green, die in 1997 een snelheid van 1.228 kilometer per uur bereikte in zijn turbofan-aangedreven auto. Green was tevens de eerste persoon die in een voertuig op aarde sneller was dan het geluid.

McGlashan heeft nog twee miljoen euro nodig om de Aussie Invader 5R te voltooien. De wagen wordt aangedreven door vier raketmotoren. Een parachute is nodig om het voertuig tot stilstand te brengen.

De Australiër neemt het op tegen een Brits team. De Britten zijn bezig met de Bloodhound. Geen gemakkelijke taak voor McGlashan, want de Britten worden beter gefinancieerd. Aan de andere kant is de techniek in de Bloodhound veel gecompliceerder dan die in de Aussie Invader 5R. En gecompliceerd betekent niet altijd goed. In de ruimtevaartwereld weten ze daar alles van. De ingewikkelde en technisch hoogstaande spaceshuttle is minder veilig dan de simpele en ouderwetse Russische Soyuz-capsule.

“Onze auto is simpelweg prachtig”, vindt McGlashan. “De auto van de Britten is een nachtmerrie door de drie verschillende motoren.” Is de auto van McGlashan’s team wel op tijd klaar om het op te nemen tegen de Britten? McGlashan: “Misschien zijn zij eerder klaar, maar ik ben duizend procent zeker dat onze auto beter is en dat wij winnen.”

De showdown vindt waarschijnlijk plaats in 2011 in een droog meer in Zuid-Afrika: één van de enige plaatsen ter wereld waar een hard, vlak oppervlak is met een minimale lengte van 25 kilometer. En dat is noodzakelijk, want zelfs een klein bultje is voldoende om te zorgen voor een dramatische catastrofe. “Je rijdt zo snel dat je op een gegeven moment de curve van de aarde ziet, net alsof je met een normale auto over een heuvel rijdt.”

McGlashan hoopt dat Australië trots is op zijn team als het wereldrecord verbroken is. “We maken er iets fantastisch van!”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd