De smerige lucht van bosbranden heeft een onverwacht effect in de operatiekamer

Alleen al in de VS woeden momenteel zo’n honderd natuurbranden, waarbij meer dan 800.000 hectare land in vlammen opgaat. Door klimaatverandering komen bosbranden steeds vaker voor. Dat baart artsen zorgen. De smerige lucht is slecht voor de gezondheid, en in het bijzonder voor patiënten die geopereerd worden.

Als zij net voor de operatie zijn blootgesteld aan de rook van bosbranden wordt de operatie extra zwaar. “Rook van natuurbranden veroorzaakt ontstekingen en staat erom bekend hart- en longziekten en medische complicaties bij zwangerschappen te verergeren”, zegt hoofdonderzoeker Vijay Krishnamoorthy van de Duke University in Durham, North Carolina. “De problemen met brandende bos- en heidelandschappen worden wereldwijd steeds groter. Anesthesisten moeten zich hier goed op voorbereiden, zodat de nadelige effecten van blootstelling aan deze rook voor patiënten na hun operatie zo klein mogelijk zijn.”

Ontstekingen en oxidatieve stress
In de afgelopen twintig jaar is er wereldwijd in ongeveer 60 procent van de landen een duidelijke toename te zien van natuurbranden en blootstelling aan rook door de bevolking. Deze rook bestaat uit een complexe mix van fijne deeltjes en chemicaliën die ontstekingen en oxidatieve stress kunnen veroorzaken in het menselijk lichaam. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij te veel reactieve zuurstofverbindingen in de cel aanwezig zijn, en het antioxidantenniveau te laag is. Ingeademde deeltjes kunnen het hart, de longen en andere organen beschadigen, nadat ze de bloedsomloop binnendringen.

De rookdeeltjes kunnen bovendien schade toebrengen aan de binnenwand van bloedvaten, ze zijn in staat bloedplaatjes en ontstekingscellen te activeren en kunnen stollingsafwijkingen in kleine bloedvaten veroorzaken. Blootstelling aan fijnstof heeft bewezen negatieve effecten bij mensen die lijden aan hart- en vaatziekten.

Complicaties na de operatie
Al deze factoren leiden tot een hoger risico op comorbiditeit (het tegelijk voorkomen van twee of meer aandoeningen bij één persoon) bij patiënten die een operatie ondergaan. Een eerdere studie maakte al duidelijk dat jonge kinderen met astma-achtige klachten meer kans hebben op ademhalingsproblemen onder narcose als er sprake is van slechte luchtkwaliteit door rook van natuurbranden.

“Rook van natuurbranden vormt aanzienlijke gezondheidsrisico’s, vooral voor mensen met hart- en longziekten, patiënten met obesitas, pasgeborenen, jonge kinderen, en andere kwetsbare groepen”, legt Krishnamoorthy uit. “We hopen dat anesthesisten onze studie goed bestuderen en dat ze rekening houden met de mogelijke impact van rook van natuurbranden op de gezondheid van hun patiënten in de operatiekamer. Het is erg belangrijk dat deze nieuwe informatie terechtkomt bij behandelend artsen, zodat ze deze risico’s beter begrijpen en ingrijpen als dat nodig is.”

Hiaten
Er is verrassend weinig bekend over de manier waarop de rook van natuurbranden de risico’s van operaties vergroot. Volgens de onderzoekers is er onder andere een gebrek aan informatie over de impact op patiëntuitkomsten in brede zin. Krishnamoorthy wil dit oplossen door geografische gegevens van rookblootstelling te koppelen aan databases met chirurgische uitkomsten. Zijn onderzoeksgroep ontwikkelt op dit moment een wiskundig model om de effecten van blootstelling aan hoge verontreinigingsniveaus beter te begrijpen.

Deze studie moet ervoor zorgen dat anesthesisten nieuwe richtlijnen ontwikkelen voor het beoordelen van de risico’s voor patiënten die de rook van natuurbranden hebben ingeademd, en die vervolgens een operatie ondergaan. Medische teams kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het moment van de operatie aan te passen op basis van voorspelde niveaus van rookblootstelling. Zeker bij risicopatiënten kan dit een goede manier zijn om complicaties te verminderen en de uitkomsten van operaties te verbeteren.

Bronmateriaal

"Impact of Wildfire Smoke on Acute Illness" - Anesthesiology
Afbeelding bovenaan dit artikel: Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd