De prijs van macht: regeringsleider leeft korter

rutte

Regeringsleiders leven gemiddeld 2,7 jaar korter dan de politici die ook regeringsleider wilden worden, maar de verkiezingen verloren.

Wetenschappers bogen zich voor dit onderzoek over de regeringsleiders van zeventien landen die tussen 1722 en 2015 de macht hadden. Het ging in totaal om 279 regeringsleiders. Ze vergeleken de gegevens van deze regeringsleiders met de gegevens van 261 politici die ook gepoogd hadden om regeringsleider te worden, maar de verkiezingen verloren. De onderzoekers stelden van alle (kandidaat-)regeringsleiders vast hoeveel jaren zij na hun laatste verkiezingen nog in leven waren. Dat aantal jaren vergeleken ze met het aantal jaren dat een gemiddeld individu van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht als de politicus naar verwachting nog zou leven.

Korter
Uit het onderzoek blijkt dat regeringsleiders 2,7 jaar korter leefden dan politici die regeringsleider wilden worden, maar de verkiezingen verloren. Ook bleken regeringsleiders in vergelijking met deze politici een 23 procent grotere kans te hebben om vroegtijdig te overlijden.

Verklaring
De onderzoekers denken dat regeringsleiders sneller oud worden en vroegtijdig overlijden, omdat hun werk veel stress met zich meebrengt. Dat is te lezen in de kersteditie van het blad British Medical Journal.

Het British Medical Journal brengt elk jaar een speciale kersteditie uit, vol met echte wetenschappelijke onderzoeken (die ook aan peer-review zijn onderworpen) maar een grappig of opmerkelijk onderwerp hebben. Zo verschijnt in deze kersteditie bijvoorbeeld ook een artikel over het opmerkelijke loopje van Poetin.

Bronmateriaal

"Election to head of government linked to greater risk of early death" - BMJ
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd