De prijs van een dutje: narcosegas warmt de aarde verder op

narcosegas

Wetenschappers hebben ontdekt dat de gassen die gebruikt worden om mensen voor operaties onder zeil te brengen, zich opstapelen in de atmosfeer en een bijdrage leveren aan het broeikaseffect.

In het blad Geophysical Research Letters schrijven onderzoekers dat de narcosegassen desfluraan, ivofluraan, sevofluraan en halothaan in toenemende mate in de atmosfeer te vinden zijn. Vorig jaar was de concentratie desfluraan in de atmosfeer 0.30 delen per biljoen. Voor ivofluraan was dat 0,097 delen per biljoen. Voor sevofluraan 0,13 delen per biljoen. En voor halothaan was dat 0,0092 delen per biljoen.

Lachgas

Misschien is het je al opgevallen: in het onderzoek mist een veelgebruikt ander narcosegas. Lachgas. Dat is een bewuste keuze van de onderzoekers. Lachgas komt namelijk niet alleen vrij tijdens medische procedures en is daarom buiten beschouwing gelaten.

CO2
Net als het veel bekendere broeikasgas koolstofdioxide (CO2) zorgen narcosegassen ervoor dat de atmosfeer meer energie van de zon op kan slaan en de aarde opwarmt. De concentraties narcosegassen zijn niet te vergelijken met de concentratie CO2 in de atmosfeer: vorig jaar was de concentratie CO2 400 delen per miljoen. Toch zijn de narcosegassen een factor om rekening mee te houden, zo stellen de onderzoekers. Ze wijzen erop dat een kleinere concentratie narcosegassen aanzienlijk krachtiger is dan diezelfde concentratie CO2. Zo draagt een kilo desfluraan ongeveer net zo veel bij aan het broeikaseffect als 2500 kilo koolstofdioxide.

Toename
De onderzoekers trekken hun conclusie nadat ze diverse luchtmonsters verzamelden en analyseren. Uit het onderzoek blijkt dat de narcosegassen tot boven Antarctica terug te vinden zijn. De concentratie narcosegassen in de atmosfeer is de afgelopen tien jaar bovendien toegenomen.

Moeten we de narcosegassen dan omwille van onze planeet afzweren? Zover willen de onderzoekers niet gaan. Wel benadrukken ze dat sommige narcosegassen wellicht vervangen kunnen worden door net zulke effectieve, maar minder vervuilende medicatie. Ze denken dan bijvoorbeeld aan desfluraan: het narcosegas dat de grootste invloed heeft op het broeikaseffect. Anesthesisten zijn het daar niet allemaal mee eens. Sommigen stellen dat desfluraan zoveel voordelen heeft dat andere medicijnen daar niet tegenop kunnen.

Bronmateriaal

"Anesthetic gases raise earth's temperature (a little) while you sleep" - AGU.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ISAF Headquarters Public Affairs Office / Wikimedia Commons.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd