De polarisatie verklaard

Geert Wilders zegt dit, de politieke tegenstander vindt dat en een rel is geboren. De vijandigheid en polarisatie viert hoogtij. Een groep onderzoekers besloot de meningsverschillen en ruzies te bestuderen en legt nu de fundering van alle haat bloot: de media en politiek hebben het weer gedaan.

Als een individu eenmaal tot een bepaalde groep behoort dan is er – met dank aan de polarisatie – geen weg meer terug, zo concluderen de onderzoekers. Dat komt doordat de mensen partijgenoten worden en zich verbinden aan doctrines en voorstellen of ideeën die het beste bij hun morele visie passen. De gepolariseerde politieke partijen en de razende manier waarop de meeste media hun nieuws brengen, dragen daaraan bij.

Media & politiek
Uit het onderzoek blijkt dat mensen het moeilijk vinden om tot het inzicht te komen dat zij veel gemeen hebben met iemand uit een andere groep. Dat komt vooral omdat in het nieuws de verschillen zo worden benadrukt. De onderzoekers concluderen dan ook dat de media en politiek een cruciale rol spelen in het voorkomen dat groepen zich met elkaar verzoenen.

Wereldbeeld
“Mensen verwerken informatie en zijn vooringenomen geraakt door hun morele, ideologische visie,” vertelt onderzoeker Peter Ditto. “En wat je dan krijgt, zijn radicaal van elkaar verschillende percepties van de feiten, dus de discussie gaat niet meer om de moraal; de groepen benaderen de wereld heel anders.”

“Je bent geneigd om je emotioneel te binden met het geloof dat je erop nahoudt,” voegt onderzoeker Steve Hoffman toe. “En dus zoek je informatie en veroordelingen of mensen die de veroordelingen die jij al hebt aangenomen, overbrengen.”

Bronmateriaal

"Why People Can't Get Along" - News.softpedia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd