De planeet Neptunus is jarig

Neptunus is jarig! De planeet is in de nacht van 23 op 24 september 1846 ontdekt. Aangezien Neptunus 165 jaar over een rondje om de zon doet, bereikt de planeet deze week dezelfde positie als tijdens de ontdekking. De eerste volledige omloop sinds de ontdekking is voltooid!

Ontdekking
Galileo Galilei was de eerste mens die Neptunus door een telescoop zag. In december 1612 en januari 1613 trof Galilei de planeet aan. De beste man dacht echter dat het een ster was.

In 1781 werd de planeet Uranus ontdekt. Astronomen hadden al snel in de gaten dat de baan van Uranus grillig was. Het leek alsof er nog een planeet buiten de baan van Uranus bevond, die invloed uitoefende op de baan van de onlangs ontdekte gasreus. Astronoom Alexis Bouvard publiceerde in 1821 een tabel met afwijkingen, waarna andere wetenschappers de positie van de onbekende achtste planeet probeerden te berekenen. Op 23 september 1846 ontdekten Johann Galle en Heinrich d’Arrest de planeet Neptunus.

WIST U DAT…

Zelfde plek?
Het is overigens niet zo dat Neptunus deze week op exact dezelfde plek staat als tijdens de ontdekking in 1846. Relatief gezien wel, maar vergeet niet dat in 165 jaar het zonnestelsel in zijn geheel is verplaatst. De aarde en andere planeten in ons zonnestelsel draaien namelijk niet alleen om de zon, maar drijven ook mee in de spiraalarm van het Melkwegstelsel.

Waarnemen
Neptunus is op dit moment zichtbaar in het sterrenbeeld Waterman. De blauwe planeet heeft een helderheid van magnitude 8 en is dus niet met het blote oog zichtbaar. Om de gasreus te zien heeft u een goede verrekijker of een kleine telescoop nodig.

Bronmateriaal

"Happy Anniversary, Neptune!" - Universe Today

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd