De pil: niet langer slikken, maar smeren?

De anticonceptiepil kan op relatief korte termijn wel eens vervangen worden door een gel die hetzelfde effect heeft. Dat concluderen onderzoekers op basis van de laatste zeer geslaagde experimenten. De gel moet op de huid worden aangebracht en voorkomt zo zwangerschappen, maar dan zonder de bijwerkingen die de pil wel heeft.

De gel kan worden aangebracht op de dijen, armen, schouders en buik. Het goedje trekt in de huid en laat geen sporen achter. De gel bevat oestrogeen en een vorm van progesteron. Volgens de wetenschappers voorkomt de gel zwangerschappen, maar worden de nare bijwerkingen die de pil wel heeft – onder meer gewichtstoename en acné – voorkomen.

WIST U DAT…

…de anticonceptiepil voor een langer, maar ook depressiever leven zorgt?

Het laatste onderzoek naar de gel werd geleid door Ruth Merkatz. Zij verzamelde achttien vrouwen die in de twintig of dertig jaar waren. Uit de studie blijkt dat een dosis van 3 milligram per dag de beste is. Tijdens het onderzoek – dat zeven maanden duurde – werd geen enkele vrouw zwanger. Ook blijkt uit de resultaten dat de gel de productie van eitjes in de eierstokken onderdrukt. “Uit deze kleine studie blijkt dat de gel effectief is,” meent Merkatz.

In een later stadium moet de gel door nog meer vrouwen worden getest. Het kan nog wel even duren voordat de gel uiteindelijk in de schappen ligt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd