De Perseïden zijn er weer!

Het is augustus en dus is het weer tijd voor de mooiste sterrenregen van het jaar: de Perseïden.

Met een beetje geluk zijn vanaf dit moment ‘s avonds al wat vallende sterren te zien. Maar het echte spektakel is dit jaar van vrijdag 12 op zaterdag 13 augustus te zien. Dan kunt u tientallen meteoren per uur waarnemen. De Perseïdenzwerm bevindt zich op zaterdagochtend 13 augustus om 8.00 uur op een hoogtepunt. Maar daar zal niet veel van te zien zijn, omdat de zon dan al op is.

Bewolking?
Of we hier in Nederland überhaupt wat van de meteoren kunnen zien, is afwachten. Dat is sterk afhankelijk van het weer. En het zit ons dit jaar al niet mee: de Perseïden vallen namelijk samen met volle maan. En daardoor zijn de meteoren iets minder goed te zien. Maar op echte heldere avonden moet het toch mogelijk zijn om nog wat meteoren waar te nemen. Als de bewolking tenminste geen roet in het eten gooit.

Swift-Tuttle
De Perseïdenzwerm komt elk jaar in augustus weer terug en is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Deze komeet heeft een baan vol met fijne stofjes en steentjes achtergelaten en in augustus beweegt de aarde zich door die baan heen. De kleine stofjes verbranden daarop in onze atmosfeer en dat zien wij als een ‘vallende ster’: een streepje licht.

De Perseïden mogen dan afkomstig zijn van een komeet: het lijkt alsof ze uit het sterrenbeeld Perseus komen en daar hebben ze hun naam dan ook aan te danken.

Bronmateriaal

"Vallende sterren in augustus" - Dekoepel.nl
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site van De Koepel.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd