De Perseïden: de mooiste meteorenzwerm van het jaar

Blijf de komende nachten wakker voor de mooiste meteorenzwerm van het jaar. Tot eind augustus zijn de Perseïden zichtbaar. Het hoogtepunt valt dit jaar rond 12 augustus. Dan zijn er vele tientallen meteoren per uur te zien.

Swift-Tuttle
De Perseïden worden veroorzaakt door de komeet Swift-Tuttle. Deze komeet reist iedere 133 tot 135 jaar door het zonnestelsel en laat tijdens zijn reis veel deeltjes en kleine steentjes achter. In augustus beweegt de aarde zich door deze baan heen. De deeltjes en kleine steentjes verdampen in de dampkring en zijn te zien als ‘vallende sterren’: oftewel als streepjes licht.

Beste tijd
Het beste moment om de Perseïden te bekijken is in de nacht van 11 op 12 augustus of 12 op 13 augustus tussen 2:00 uur en 6:00 uur. Wanneer u meerdere uren achter elkaar meteoren gaat kijken, vergeet dan niet om u warm aan te kleden.

Maan
De maanstand is dit jaar vrij gunstig. Op 2 augustus was het volle maan, dus we gaan nu weer richting nieuwe maan. Dit betekent dat we op 12 augustus niet veel hinder ervaren van onze natuurlijke satelliet.

Locaties
Zoekt u de perfecte locatie om de Perseïden te bekijken? Ga da naar het uiterste noorden van Nederland (Waddeneilanden) of reis naar de regio Vouziers/Buzancy in Noord-Frankrijk, zo’n 40 kilometer ten oosten van Reims. Dit zijn plekken met relatief weinig lichtvervuiling. Hier zijn dus overwegend meer zwakke vallende sterren zichtbaar dan in de rest van Belgie en Nederland.

Bronmateriaal

"Perseiden" - De Koepel

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd